Top 5 greșeli pe care le facem în intersecții

greșeli în intersecții

Cele mai multe accidente au loc în intersecții. Coliziuni care îndoaie bara spate, tamponări care zgârie portierele de pe drepata…  Cu toții am trecut prin evenimente care ne-au trimis să pierdem o zi întreagă la compania de asigurări, apoi să stăm vreo două săptămâni fără mașină, până când service-ul o repară. Iată câteva greșeli pe care TREBUIE să le evităm pentru a fi în siguranță și pentru a respecta legea!

  1. Claxonezi la intermitent dreapta

Atunci când semaforul se aprinde intermitent pentru virajul la dreapta înseamnă că șoferul încadrat pe acea bandă are dreptul de a intra în intersecție, chiar dacă semaforul principal arată culoarea roșie. Dar numai dacă banda este liberă. Așa că îi rugăm pe cei grăbiți, care au impresia că strada este a lor, să nu-i mai claxoneze pe cei care ocupă banda întâi cu intenția de a merge înainte și nu la dreapta.

Și încă ceva: pietonii care traversează pe culoarea verde a semaforului au în continuare prioritate, deci semaforul intermitent dreapta ne obligă să-i lăsăm să treacă!

  1. Intri prea tare în intersecție

Dacă vezi de la distanță semaforul verde, nu trebuie să accelerezi. Culoarea verde nu-ți dă dreptul să treci ca vijelia prin intersecție, pentru că întotdeauna există riscul unei defecțiuni a semaforizării sau un șofer mai grăbit ca tine care ignoră culoarea roșie.

În cazul virajelor, s-ar putea să fii nevoit să dai prioritate pietonilor care traversează regulamentar, așa că trebuie să adaptezi viteza la condițiile din intersecție.

  1. Nu respecți regulile din sensul giratoriu

În intersecțiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate față de cele care urmează să pătrundă în intersecție, anunță Articolul 57 al Ordonanței de Urgență nr. 195 din Codul rutier.

Și pare simplu, nu-i așa? Dar de câte ori nu suntem nevoiți să-i ocolim pe cei care au impresia că au timp să se strecoare până ajungi în dreptul lor?

  1. Nu semnalizezi

Dacă mergi înainte și ești încadrat corespunzător, nu este necesar să acționezi semnalizatorul. Dar, atât timp cât schimbi direcția, ești obligat să o faci, pentru ca cel din spatele tău să știe exact ce are de făcut.

Dacă ești încadrat pe banda din mijloc, pe un drum cu trei benzi, și vrei să virezi la dreapta sau la stânga, un gest care nu necesită mare efort, acționarea semnalizatorului, te-ar putea salva de claxoanele celor pe care îi încurci în trafic sau chiar de o tamponare. Nu este nimeni obligat să-ți citească gândurile!

  1. Nu te încadrezi corect când faci stânga

Poliția Rutieră atrage atenția șoferilor că, pentru virajul la stânga, șoferii nu trebuie să ocolească centrul imaginar al intersecției. Este o confuzie care provoacă blocaje în intersecțiile și așa supra-aglomerate.

Schimbarea directiei de mers spre stanga, in cazul vehiculelor care intra intr-o intersectie circuland pe acelasi drum in aliniament, dar din sensuri opuse, se efectueaza prin stanga centrului intersectiei, fara intersectarea traiectoriei acestora.

Este alineatul 2 al articolului 110 din Codul Rutier și ar fi bine să ținem cu toții cont de el pentru ca intersecțiile noastre să nu mai echivaleze cu haosul.

 

Sursă foto: TimeTV.

Adaugati comentariu