Prin bandă de circulaţie se înţelege subdiviziunea longitudinală a părţii carosabile, definită prin marcaje rutiere și are o lăţime corespunzătoare pentru circulaţia într-un sens a unui șir de vehicule.

Prin preselecţie se înţelege alegerea din timp a benzii, corespunzător direcţiei de mers. Această acțiune se face de la o distanţă de cel puţin 50 m de colţul intersecţiei atât în localităţi cât, şi în afara acestora, Foarte important de reținut este faptul că în zona de preselecţie sunt interzise toate manevrele. Dacă din neatenţie conducătorul unui vehicul a ajuns pe o altă bandă decât cea voită, îşi va continua deplasarea pe direcţia indicată de săgeţi până la prima intersecţie, unde încadrându-se corect, va putea ajunge pe direcţia dorită.

Cum se numerotează benzile de circulație?

Numerotarea benzilor de circulaţie se face de la acostament către axul drumului. Trecerea de pe banda de circulaţie nr 1, pe banda nr 3 se face succesiv, păstrând o viteză constantă. Se recomandă păstrarea unei benzi, fără să vă riscați în slalomuri periculoase. Banda 1 este destinată vehiculelor care înaintează cu o viteză redusă. Banda 2 este destinată vehiculelor care circulă cu o viteză mai mare, iar banda 3, vehiculelor cu viteza maximă admisă pe porțiunea de drum din localitate sau din afara ei. Este bine să aveți în vedere această ordine pentru păstrarea unui trafic fluid și civilizat.

Respectați întotdeauna indicatoarele și marcajele pentru siguranța dumneavoastră. Dacă în apropierea unei intersecţii este aplicat un marcaj care obligă să se circule într-o anumită direcţie, vehiculele trebuie să fie conduse numai în direcţia sau direcţiile indicate.

Circulaţia pe rânduri

La intersecţiile fără marcaje, conducătorii vehiculelor ocupă în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, următoarele poziţii:

  • rândul din dreapta (de lângă bordură), cei care vor să schimbe direcţia de mers spre dreapta;
  • rândul din stânga (de lângă axul drumului), cei care vor să schimbe direcţia de mers spre stânga;
  • oricare dintre rânduri, cei care vor să meargă înainte.

Sursa: Legislație rutieră

video: DRPCIV