Chiar dacă ți se pare că mergi tare, există întotdeauna cineva care merge și mai repede. Există două tipuri de șoferi: cei care rulează încet în banda de circulație pe care se merge tare și cei pe care îi deranjează acest lucru. În care categorie vă încadrați?

Dacă te dai la o parte, șoferul vitezoman își va continua drumul cu viteză constantă. Dacă rămâi pe poziție, acesta va fi nevoit să te depășească prin dreapta. Riști să te alegi cu flash-uri și claxoane și vei crea o trenă în spatele tău, care va da peste cap fluiditatea benzii inferioare de circulație, crescând astfel riscul de accidente.

În Statele Unite există legi care le interzice șoferilor să se deplaseze sub o anumită viteză în benzi superioare. În 29 de state, legea îi pedepsește pe cei care rulează mai încet decât “viteza normală a tarficului”. În alte 11 state, banda din stânga este doar pentru depășire sau pentru schimbarea direcției de mers către stânga. În Washington, Texas și Ohio se dau deja amenzi pentru nerespectarea regulilor.

Studiile demonstrează că foarte multe blocaje sunt create de numeroase mașini care călătoresc cu viteză redusă pe benzi superioare de circulație, în paralel cu cei de pe benzile din dreapta și obstrucționează traficul. Cei care fac asta respectând limita de viteză sunt de părere că reduc astfel riscul de accident asumat de cei care vor să meargă cu viteză mai mare. “Aceștia trebuie să înțeleagă că nu este responsabilitatea lor să le impună celorlalți să respecte regulile de circulație”, spun autoritățile de dincolo de Atlantic.

În Statele Unite, 4% dintre accidente au loc la schimbarea benzii de circulație. Conform specialiștilor, o mașină care circulă cu 10 km/h mai lent ca restul traficului are șanse mai mari de a provoca un accident decât una care circulă cu 10 km/h mai rapid. Statisticile arată că în Germania, deși media limitelor de viteză impuse participanților la trafic este mai mare ca în alte țări din Europa, Statele Unite și Asia, numărul de accidente este mai mic, pentru că disciplina impusă șoferilor este mai strictă.