TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE ITP

ITP

Ai mașină? Atunci cu asta vin și anumite responsabilități, iar inspecția tehnică periodică (ITP) este una dintre ele. Pe lângă faptul că te scutește de la plata unor amenzi substanțiale, și siguranță ta și a celorlalți participanți în trafic, depinde de executarea în timp utila ITP-ului.

1. CE ESTE INSPECȚIA TEHNICĂ PERIODICĂ A MAȘINII

Înainte de orice, dacă ai uitat  să îți faci ITP-ul, sau este weekend sau efectiv nu ești mulțumit de stația unde ai mers până acum , aici găsești toate răspunsurile la întrebările tale. Contează enorm că stația care îți face verificarea  să  fie  o stație performantă și bine instruită pentru evitarea problemelor pe termen lung și mai ales pentru siguranță ta.

Deținerea unei mașini poate fi una dintre cele mai bune decizii pe care o poate lua o persoană. Faptul de a avea mașină vine cu libertatea de a călători, de a explora și de a merge în aventuri ori de câte ori și oriunde dorești. A fi nevoit să te bazezi pe transportul public poate deveni obositor și frustrant.

Utilizarea drumurilor publice din România cu diferite categorii de vehicule necesită îndeplinirea mai multor obligații prevăzute în legislația adoptată de stat. Una dintre acestea este inspecția tehnică periodică, o operațiune care are ca scop certificarea faptului că un vehicul îndeplinește cerințele de siguranță și că poate folosi rețeaua de drumuri publice.

În articolul de mai jos vei găsi informații utile despre ce este ITP-ul și lista de acte necesare pentru ITP 2021, precum și răspunsurile la câteva întrebări importante despre acest subiect esențial pentru orice proprietar auto.

Legislația română impune că toate vehiculele care operează pe drum să treacă o inspecție tehnică cunoscută sub numele de ITP. Cerințele ITP variază în funcție de vârsta mașinii. Începând cu 2018, mașinile cu vârsta mai mare de 12 ani necesită verificări ITP anuale. Mașinile care sunt achiziționate noi necesită verificare ITP după 3 ani, apoi la fiecare 2 ani până când au 12 ani sau mai mult.

Verificările ITP se efectuează la stațiile care sunt certificate de Registrul Auto al României (RAR). Tehnicienii auto din stațiile ITP verifică vehiculul pentru defecțiuni sau probleme tehnice. Aceștia verifică frânele mașinii, anvelopele, luminile, emisiile, direcția etc.

Verificarea mașinii se concentrează pe trei elemente principale:

·         Emisiile de evacuare ale vehiculului.

·         Sistem de direcție, pistă de rulare și frânare.

·         Sistem de iluminare  .

2.ACTE NECESARE PENTRU ITP

Inspecția tehnică periodică trebuie efectuată la intervale regulate, în funcție de vârsta mașinii. Astfel, noile mașini au o perioadă de valabilitate a inspecției inițiale de 3 ani. Vehiculele cu vârsta între 3 și 10 ani trebuie să efectueze ITP la fiecare doi ani, iar cele mai vechi de 12 ani în fiecare an.

Vehiculele care sunt supuse inspecției tehnice periodice vor fi inspectate pentru defecte. Acestea pot fi clasificate în:

·         defecțiuni minore, care nu afectează în mod semnificativ siguranța vehiculului;

·         defecțiuni majore, care pot pune în pericol siguranța să la un moment dat;

·         defecțiuni periculoase, care cu siguranță vor duce la incidente periculoase.

Trebuie remarcat faptul că numai defectele minore sunt permise să treacă această inspecție. În cazul celor majore și periculoase, mașina nu trece de inspecție până când nu sunt reparate complet, în maximum 30 de zile.

Preocuparea ITP este majoră, deoarece fără a trece prin această procedură, vehiculele nu pot circulă pe drumurile publice.

·         Pentru mașinile mai vechi, există statii care te anunță în avans cănd ITP va expiră și ce acte sunt necesare pentru ITP expirat.

·         Pentru proprietarii de afaceri, care au în grijă zeci și chiar sute de vehicule, există posibilitatea de a contracta companii specializate în gestionarea flotei, care se ocupă de toate lucrurile legate de ITP.

Când trebuie să efectuezi ITP, trebuie să mergi la o unitate autorizată de Registrul Auto

Român (RAR) și să ai următoarele documente asupra ta:

  • Certificatul de înmatriculare a vehiculului, cunoscut și sub numele de permis provizoriu;
  • Cartea de identitate a proprietarului mașinii;
  • Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA), valabilă la data inspecției;
  • Cartea de identitate a vehiculului

O lista  detaliată și  foarte bine organizată cu acte necesare pentru ITP o poți găsi aici.

În concluzie, testul regulat de tehnicitate rutieră este o problemă pentru toți proprietarilor auto, dar în același timp o asigurare că îndeplinesc standardele de siguranță și nu pun în pericol integritatea proprie și a celorlalți participanți ai drumului.

3. ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI FRECVENTE DESPRE ITP

  • Cât de des trebuie făcut ITP-ul la mașină?

În funcție de vârsta și destinația vehiculului, ITP se face la 6 luni, 1 an, 2 ani și 3 ani.

  • Ce se întâmplă dacă mașina nu trece de ITP?

Dacă se întâmplă acest lucru, atunci ai 30 de zile pentru a remedia defectele găsite.

  • Ce se întâmplă dacă conduci o mașînă cu un ITP expirat?

În această situație, poți primi o amendă, atât pentru conducerea cu un ITP expirat, cât și pentru conducerea în timpul suspendării înregistrării, care se face automat dacă nu mai este în perioada de valabilitate.

Adaugati comentariu