5 sfaturi utile pentru prevenirea defectelor de anvelope

anvelope

Cei mai mulți dintre șoferi își duc cel puțin o dată pe lună mașina într-o spălătorie auto pentru a o curăța, însă puțini sunt cei care le solicită mecanicilor și o verificare a presiunii în anvelope, de exemplu. Neglijența aceasta poate duce inclusiv la accidente grave.

Anvelopele reprezintă singurele puncte de contact dintre drum și mașină, astfel că este important să se acorde atenție acestora. De bunăstarea lor depinde manevrabilitatea autoturismului și însăși siguranța șoferului și a celor pe care îi transportă în mașină alături de el.

Specialiștii Nexxon au câteva sfaturi menite să prevină defecțiunile la nivelul anvelopelor:

Menține presiunea corectă în anvelope

Nu umfla prea mult sau prea puțin pneurile. Fiecare mașină are o carte tehnică în care este specificată presiunea corectă în anvelope. Atunci când au o presiune scazută, anvelopele se deformează excesiv, lucru care crește riscul defectării lor. La supra-presiune intervine uzura suprafeței de rulare pe mijlocul anvelopelor. Dacă pneurile au o presiune mult prea mare, ele devin foarte tari și nu mai au elongație la gropi sau denivelări.

De aceea este important să verifici la două-trei săptămâni dacă presiunea din anvelope corespunde valorii specificate de producătorul mașinii. Poți face acest lucru în orice service sau spălătorie auto.

Evită supraîncărcarea mașinii

Fiecare anvelopă are stabilită sarcina maximă pe care o poate suporta, la presiunea adecvată. Această valoare nu trebuie depășită. Adică nu supraîncărca autoturismul, transportând cu el mai mult decat poate duce în mod normal.

Atenție la obstacole

Circulă cu mare atenție și evită toate obstacolele rutiere care pot apărea. Acestea pot include crengi căzute, sticlă spartă sau orice alte obiecte ascuțite care pot afecta pneurile. De asemenea, evită gropile din carosabil. La parcarea laterală, fii atent să nu freci anvelopele de bordură. Ai grijă ca atunci când parchezi, anvelopa să nu rămână jumatate pe bordură și jumătate pe carosabil.

Verifică periodic anvelopele

Singura verificare pe care poți să o faci este una vizuala. Uită-te cu atentie pentru a observa dacă intre canelurile din cauciucuri sunt prinse pietricele sau orice alte obiecte care pot tăia anvelopele dacă nu sunt scoase.

De asemenea, verifică să nu existe anomalii externe, precum umflături pe pereții laterali. Acest lucru înseamnă că există o ruptură în corduri, iar partea slăbită se poate rupe în timpul rulării.

Ia în serios neregulile aparute

Întreținerea corespunzatoare a anvelopelor ajută la îmbunătățirea siguranței automobilului, la manipularea acestuia, la economia de combustibi și la cresterea duratei de viață a anvelopelor. Reprezentanții Nexxon, unul dintre cei mai mari distribuitori de anvelope și camere de aer din România, recomandă să fie verificate de specialiști anvelopele care prezintă pierderi neobișnuite de presiune, prezintă urme de tăieturi sau leziuni. Toate aceste neajunsuri trebuie rapid remediate pentru a nu pune în pericol nici conducătorul autoturismului, nici pe ceilalți participanți la trafic.

Adaugati comentariu