Mașina zburătoare de la Airbus a efectuat cu succes primul zbor

Airbus a efectuat primul zbor de succes cu mașina zburătoare, numită Vahana, pe data de 31 ianuarie. Vehiculul a atins o înălțime modestă de 5 metri, înainte de a ateriza în siguranță. Zborul autonom a durat 53 de secunde și a reamintit faptul că proiectele îndrăznețe de mobilitate au toate șansele să se concretizeze.

Vahana este o combinație între dronă, automobil și elicopter. Are cabină, în care pot fi plasate persoane sau mărfuri, şi poate să zboare cu ajutorul a opt motoare cu elice.

Airbus a declarat că are în plan să construiască o flotă de avioane autonome eVTOL, pentru a rezolva problema traficului aglomerat. Proiectul a fost lansat la începutul anului 2016, iar de atunci compania a anunțat noi actualizări, inclusiv un concept video al experienței utilizatorului.

Deși zborul a fost programat pentru sfârșitului lui 2017, vehiculul  a fost mutat din California într-un centru special de testare, iar primul zbor propriu-zis a avut loc săptămâna trecută. Potrivit companiei, până în 2020 versiunea va fi pregătită pentru producție.

„Scopul nostru a fost mult timp proiectarea și construirea unei singure aeronave VTOL individuale de pasageri care să răspundă nevoii crescânde de mobilitate urbană”, a declarat Zach Lovering, director de proiect la Vahana, într-un post de blog. „Scopul nostru este să democratizăm zborul personal prin utilizarea celor mai noi tehnologii, cum ar fi propulsia electrică, stocarea energiei și viziunea mașinilor. Primele noastre zboruri marchează un pas imens pentru Vahana.”

Sursa theverge.com

 

Adaugati comentariu