Prima mașină zburătoare vine la Geneva în versiune de serie

Mașina zburătoare Liberty (1)

Prima mașină zburătoare a lumii, PAL-V Liberty poate fi comandată pentru aproape jumătate de milion de euro. Vehiculul își va face debutul public la Salonul Auto de la Geneva.

Producătorul olandez PAL-V susține că Liberty este în conformitate cu reglementările în vigoare și susține că reprezintă un “moment zero în istoria aviației și mobilității”. Primele livrări se vor face anul viitor.

Mașina zburătoare Liberty (3)

Mașina zburătoare va fi lansată cu o serie limitată, Liberty Pioneer Edition, și va putea fi comandată de pe site-ul PAL-V. Prețul include și sesiuni de instructaj, și opțiuni de personalizare. Doar 90 de unități vor fi vândute, aproximativ jumătate dintre ele luând drumul Europei. Ulterior, producătorul va începe livrarea modelului Liberty Sport.

Liberty beneficiază de o configurație cu trei roți și elice pe acoperiș, care se pot plia, pentru ca mașina să nu depășească în lățime o bandă de circulație. Este practic un girocopter cu două motoare. Grupul propulsor include un motor pentru rularea pe asfalt și un altul pentru zbor. Cockpitul poate găzdui două persoane.

Mașina zburătoare Liberty (2)

Pentru a transforma o mașină de stradă într-o mașină zburătoare și invers, durează între 5 și 10 minute, conform informațiilor furnizate de PAL-V. Stâlpul elicelor se depliază automat, dar șoferul trebuie să extindă coada și elicele pentru a pregăti aparatul de zbor. Șoferul are nevoie și de brevet de pilot, iar vehiculul nu poate decola și nu poate ateriza oriunde. Liberty are nevoie de o suprafață de 200×200 de metri fără obstacole pentru a se putea ridica de la sol.

Constructorul promite că Liberty nu va produce poluare fonică mai mult ca un aeroplan. Cu o viteză maximă de 100 km/h la sol, mașina zburătoare are nevoie de 9 secunde pentru a ajunge de la 0 la acea valoare și are o autonomie de aproximativ 1.300 de km la sol și 500 km în aer în aer, la o altitudine de până la 3500 de metri, cu o viteză de 110 km/h.

Adaugati comentariu