Top 10 mașini pentru școli și grădinițe

Pentru că tocmai a fost Ziua copiilor, ne-am gândit să facem un top al mașinilor potrivite pentru transportul copiilor preșcolari și școlari. Sunt autovehicule dedicate pentru transportul de persoane, ușor de manevrat în mediu urban și cu utilizare bună în patru anotimpuri.

Dincolo de licitațiile organizate de autorități pentru achiziția microbuzelor școlare, instituțiile private de învățământ au început de mai mult timp să asigure transportul școlarilor cu vehiculele proprii. Dacă în Statele Unite există un anume standard pentru acestea, în Europa și în România situația nu este la fel de bine reglementată. Desigur, există normativele europene pentru omologarea vehiculelor care includ numeroase dotări de siguranță și confort pentru pasageri. Dar, când vine vorba despre micuții pasageri, legislația nu este la fel de explicită. Prin urmare, am ales vehiculele în care copiii pot să se urce cel mai ușor, au multe dotări de siguranță și, în plus, sunt prietenoase și cu proprietarul și șoferul.

Mergi direct la Top 3 mașini pentru școli și grădinițe!

Locul 10 – Dacia Lodgy

Are 7 locuri, ultimele două fiind suficient de spațioase chiar și pentru persoane adulte, dar generoase pentru copii. Sunt prevăzute centuri de siguranță pentru toți pasagerii. Mulțumită ampatamentului mare este confortabil și la drumuri lungi, dar fără viteză prea mare.

  • Preț de achiziție, costuri de întreținere, dotări de siguranță suficiente
  • Accesul spre și dinspre ultimele două locuri
 dacia-lodgy-version-silverlinedacia-lodgy-version-silverline
Locul 9 – Peugeot Partner Tepee

Cu un aspect ceva mai plăcut decât Lodgy și o instalație de aer condiționat mai performantă, Parnter Tepee dispune de o motorizare ceva mai performantă și tot de 7 locuri. Spre deosebire de Dacia, are ceva mai multe dotări disponibile, dar și costă ceva mai mult.

  • Instalație AC, confort, spații de depozitare interioare
  • Acces spre rândul 4, portbagaj mic în versiunea cu 7 locuri.
peugeot-partner-tepeepeugeot-partner-tepee
Locul 8 – Volkswagen Caddy

Mulțumită portierelor culisante, Caddy oferă un acces mai bun pentru accesul copiilor în și dinspre habitaclu. În plus, are și un portbagaj mai generos iar din punct de vedere tehnic poate fi dotat și cu tracțiune integrală ceea ce reprezintă un avantaj iarna.

  • Valoare bună de revânzare, foarte practică și versatilă
  • Preț mare de achiziție, accesul spre rândul 3 de scaune.
VW-Caddy
Locul 7 – Fiat Doblo Panorama – Opel Combo

Grație posibilității de montare a unui pavilion mai înalt, cele două vehicule pot fi foarte practice și pentru activitățile extra-școlare. De asemenea, permite transportul materialelor mai voluminoase pe înălțime. Cele șapte locuri disponibile sunt destul de confortabile.

  • Motoare economice și cu întreținere ieftină, spațiu interior
  • Lipsă transmisie automată sau versiune electrică.
Fiat-Doblo-high-roofFiat-Doblo-high-roofLocul 6 – Tripleții: Toyota Proace, Peugeot Traveller, Citroen Spacetourer

De bază sunt aceeași mașină, vândută de trei mărci diferite. În funcție de preferințele dumneavoastră, o veți alege pe cea care vi se potrivește. De preferat în funcție de rețeaua de service, distanța până la cel mai apropiat service unde se pot face reviziile și, desigur, de afinitatea pentru marcă (dacă există).

Motorizările sunt potrivite sau chiar foarte performante pentru această categorie. Dar recomandăm variantele de 1,6 litri turbodiesel. Dispun de până la opt locuri ceea ce le fac mai utile pentru mai multe persoane. Accesul spre scaune este foarte facil mulțumită portierelor largi, dar copiii mai mici s-ar putea să aibă nevoie de ajutor ca să urce în mașină.

  • Spațiu interior, 8 locuri
  • Preț mai mare de achiziție, acces în interior.
Citroen_SpaceTourer_couleurs1Citroen_SpaceTourer_couleurs1
Locul 5 – Tripleta Renault Traffic Combi – Opel Vivaro Combi – Fiat Talento Combi

La fel ca și în cazul precedent, trei constructori și-au dat mâna și oferă pe piață vehicule aproape identice, destinate transportului de persoane. Toate oferă până la 9 locuri, inclusiv șoferul. Renault oferă și o versiune cu un diferențial față controlat electronic ce oferă un avantaj de tracțiune mai ales pe aderență scăzută.

  • Acces ușor în mașină, portbagaj generos, preț de achiziție
  • Lipsă cutie de viteze automată, portbagaj mic în varianta 1 de lungime
renault-trafic-floteauto-104renault-trafic-floteauto-104
Locul 4 – Mercedes-Benz Sprinter

În versiunea de pasageri de 8 + 1 locuri, Sprinter-ul este mai mult decât suficient. Este și cel mai apropiat ca norme de construcție de vehiculele ce respectă standardele americane de siguranță pentru autobuzele școlare, fiind cu șasiu și cu podea ridicată. Poate fi dotat și cu tracțiune integrală.

  • Spațiu interior, dotări disponibile, încălzire staționară
  • Preț de achiziție, tracțiune spate în configurația de bază
Mercedes-Benz Sprinter 314 CDI

Adaugati comentariu