Statistici de speriat! 1 din 4 șoferi a ațipit la volan cel puțin o dată. Aproape zilnic, 1 din 5 șoferi se urcă la volan după ce a dormit mai puțin de 5 ore.
Sunt cifre îngrijorătoare, care arată că există pericole majore pe drumurile publice. Sunt șoferi care urcă obosiți la volan, iar specialiștii susțin că efectele oboselii sunt asemănătoare cu cele ale conducerii sub influența alcoolului. Șoferii care pierd una sau două ore din cele șapte recomandate de specialiști își dublează riscul de a fi implicați într-un incident rutier. Același studiu arată că după ce nu a dormit deloc în 24 de ore, un șofer poate experimenta senzații asemănătoare cu cele cauzate de o alcoolemie de 0,10%.
Sunt cifre obținute în cadrul campaniei naţionale de siguranţă şi prevenţie rutieră FII TREAZ LA VOLAN! 16.235 de respondenţi, dintre care 15.121 de conducători auto, au participat la sondaj.
Aproape 20% dintre aceștia au declarat că urcă la volan aproape zilnic după mai puțin de 5 ore de somn. 39% se supun aceluiași risc de câteva ori pe lună. 64% dintre participanți declară că au condus după ce nu au dormit o noapte întreagă. 5% fac acest lucru chiar săptămânal.
Oboseala i-a făcut pe 4 din 10 conducători auto să nu-și mai amintească ultima parte a drumului parcurs. Această senzație poate fi un semn al unui microsomn. Microsomnul este o ațipire între 2 și 30 de secunde, fără ca persoana în cauză să realizeze acest lucru. Extrem de îngrijorător este faptul că 1 din 4 șoferi (24%) a recunoscut că a ațipit în timp ce conducea, cel puțin o dată.
Specialiștii în siguranța rutieră recomandă o pauză de 15 minute la fiecare două ore de condus. Din păcate, șoferii ignoră recomandările.76,5% dintre participanții la sondaj nu își plănuiesc pauze, ci opresc în funcție de necesitățile lor sau ale celorlalți aflați la bord. Mai mut, 47% dintre cei care au răspuns întrebărilor au declarat că fac o pauză la 3-4 ore.
Sondajul a fost desfășurat online, în perioada 10 iulie – 10 septembrie. Dintre cei chestionați, 96% conduc în mod constant. 80% au declarat că se urcă zilnic la volan, iar alţi 16%, de câteva ori pe săptămână. De asemenea, 13% dintre şoferi conduc zilnic în afara localităţii, alţi 28% – de câteva ori pe săptămână, alţi 30% – de câteva ori pe lună, iar 24% – de câteva ori pe an. 85% dintre participanţii la sondaj sunt bărbaţi.