Un șofer surprins în timp ce rula pe autostradă din Marea Britanie și se afla pe locul pasagerului, a rămas fără permis pentru un an și jumătate. Acesta se afla la bordul unei limuzine Tesla Model S și activase sistemul Autopilot.

Mașinile Tesla vin echipate cu o tehnologie capabilă să ruleze fără intervenție umană, susține producătorul. Dar pentru că legislația nu permite altfel, sistemul Autopilot este restricționat de constructor și comercializat ca sistem de rulare semi-autonomă. Dar nu toți proprietarii au înțeles asta, deși, în urma unor accidente, constructorul american de mașini electrice a fost somat să implementeze o funcție prin care sistemul să ceară confirmarea atenției șoferului la un anumit interval de timp.

De această data, un nou incident declanșează o controversă cu Tesla în prim plan. Șoferul a fost filmat de un participant la trafic, la oră de vârf, pe autostrada, rulând cu 65 km/h. Acesta le-a povestit polițiștilor că activase sistemul Autopilot înainte de a trece în scaunul pasagerului. Șoferul-pasager a pledat vinovat și a recunoscut că fapta sa este “stupidă”. Britanicul susține însă, și că mașina poate face lucruri “impresionante” și că este convins că și alții testează Autopilot-ul în același fel. “Doar eu am fost ghinionistul care a fost prins”, se plânge acesta.

Tribunalul local l-a condamnat pe șoferul iresponsabil la 100 de ore de muncă în folosul comunității, l-a amendat cu 1.800 de lire sterline și l-a lăsat fără permis pentru 18 luni. Acesta trebuie să urmeze și cursuri de reabilitare la o școală de șoferi.

Au fost înregistrate două accidente fatale în care au fost implicate mașini Tesla în ultimii doi ani. În 2016, în Florida, un șofer aflat la bordul unui Model S a ignorat avertismentele transmise de mașină și a lovit în plin un camion în intersecție. În această primăvară, în California, un Model X a intrat în plin într-un parapet care despărțea sensurile de mers pe autostradă. În ambele cazuri, mașinile rulau cu modul Autopilot activat.