Tesla Model X, impact fatal. Șoferul activase sistemul Autopilot

Tesla Model X accident

Un șofer de Tesla Model X și-a pierdut viața în urma impactului cu bariera despărțitoare dintre cele două sensuri pe o autostradă din Statele Unite. SUV-ul electric rula pe Autopilot.

Impactul a declanșat incendiul care l-a ucis pe Walter Wong, în vârstă de 38 de ani, inginer al companiei Apple. Constructorul de mașini electrice a confirmat că Model X avea sistemul Autopilot activat în momentul accidentului și dezvăluie că șoferul a fost somat să preia controlul automobilului prin semnale vizuale și audio.

“Șoferul a avut la dispoziție aproximativ cinci secunde și 150 de metri de vizibilitate neobstrucționată, dar datele furnizate de calculatorul mașinii arată că acesta nu a avut nicio reacție”, anunță reprezentanții Tesla. Sistemul Autopilot ar fi trebuit să detecteze însă, zidul de beton și să cupleze frânarea de urgență.

Wong a fost transportat de urgență la spital, dar a murit câteva ore mai târziu din cauza rănilor suferite.

Tesla Model X accident 3

Administrația pentru Siguranța Autostrăzilor și Comisia Națională de Siguranță a Transporturilor din Statele Unite anchetează cazul. Nu este primul accident de acest gen. În 2016, un șofer și-a pierdut viața lovind un camion. Și atunci, mașina rula pe Autopilot. La acea vreme, autoritățile le-au cerut celor de la Tesla să implementeze un sistem care să verifice atenția celui aflat la volan, ceea ce constructorul a și făcut. În ianuarie 2018, un Model S, tot cu sistemul de rulare autonomă cuplat, a lovit în plin o mașină de pompieri. Șoferul aflat singur în mașină a scăpat cu răni ușoare.

“Autopilot nu previne toate accidentele – un asemenea standard ar fi imposibil – dar le reduce incidența. În mod indubitabil, face lumea mai sigură pentru cei aflați la bord, pentru pietoni și pentru bicicliști”, susțin reprezentanții Tesla. Un raport gurvenamental din 2017 arată că sistemul de rulare semi-autonomă a redus rata accidentelor rutiere cu 40%.

Tesla Model X accident 4

Deznodământul tragic a avut loc la exact două săptămâni după ce un vehicul echipat cu tehnologie autonomă și care îi aparținea companiei Uber a fost implicat într-un alt accident fatal, în statul american Arizona. O femeie care traversa printr-un loc nepermis și-a pierdut viața. Uber a suspendat temporar testarea mașinilor autonome. Toyota a luat aceeași măsură preventivă.

Nu este deloc un moment bun pentru Tesla. În februarie, compania a decis întreruperea temporară a producției Model 3, deși termenul de livrare s-a tot decalat pentru mii de clienți. Recent, o rechemare în service pentru limuzina Model S, care prezintă o problemă la direcție, generează cheltuieli uriașe în cadrul companiei. Acțiunile Tesla au scăzut luna aceasta cu 22%.

Tesla Model X accident 2

Foto: Teslarati.com

Adaugati comentariu