Ce enervant! Iar s-a pus roșu când trebuia să treci tu, iar cel din față a pierdut vremea butonând telefonul, el a trecut și tu ai rămas să aștepți următorul verde. De ce se întâmplă asta? Un studiu susține că suntem “șoferi-maimuță”, cu reacții lente și capacitate redusă de concentrare. Dar oare mai avem scăpare?
Li se spune uneori “monkey drivers” (“șoferi-maimuță”). Americanii îi… alintă numindu-i “potatoe drivers” (“șoferi cartofi”). În România, le zicem “bizoni” sau oricum ne vine la nervi și îi anunțăm cu claxoane și gesturi ostile că ne-au stricat zen-ul.
Lipsa de coordonare în duce la blocaje rutiere, susțin experții. În teorie, dacă totul este coordonat corespunzător în intersecții, ne luăm adio de la blocaje. Atunci cum explică specialiștii coloanele de pe autostradă, acolo unde nu există semafoare care să rupă ritmul rutier? Atunci când un șofer frânează un pic, cel din spatele lui frânează mai mult, iar cel din urma lui și mai mult. Se creează un lanț al slăbiciunilor, în care mașină după mașină este nevoită nu doar să reducă viteza, ci și să oprească.
Un șofer care schimbă banda de rulare fără să se asigure, va provoca o astfel de frânare în lanț, atât pe banda pe care o părăsește, cât și pe cele pe care vrea să ajungă. Cei care cred că semnalul dă prioritate sau pentru cei care s-au obișnuit cu ideea că alți șoferi sunt obligați să le anticipeze intențile, trebuie să știe că manevrele imprevizibile cauzează reacții bruște.
Până când apar mașinile autonome care comunică între ele și cu infrastructura, clipul educaținal creat de o agenție de publicitate susține că traficul nostru cel de toate zilele s-ar fluidiza dacă nu am mai avea… maimuțe în trafic.