La semnul făcut de polițiștii rutieri ești obligat să tragi de partea dreptă a carosabilului și să aștepți verificarea, sau amenda, în cazul în care ești prins încălcând regulile de circulație. Indiferent despre ce este vorba, dă dovadă de politețe față de agentul de circulație și răspunde politicos cererilor lui.
Politiştii sunt împuterniciţi, conform actelor normative aflate în vigoare, să oprească şoferii în trafic fie pentru o simplă verificare a documentelor, fie dacă au încălcat vreo regulă de circulație. Aceștia au dreptul de a verifica mașina dacă au suspiciuni asupra acesteia și să ceară documentele autovehiculului și ale șoferului.
Iată ce trebuie să faci dacă ești tras pe dreapta:
- Oprești la semnul agentului de circulație în afara părții carosabile sau cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, pe acostament, lângă bordură ori în locurile de parcare.
- Nu ieși din mașină, ci aștepți cu mâinile pe volan indicațiile polițistului.
- Nu te împotrivești cererilor agentului de circulație. Acesta are dreptul să-ți ceară actele de identitate, documntele mașinii, dar poate verifica și mașina. Trebuie să ai asupra ta actul de identitate, permisul auto,certificatul de înmatriculare/înregistrare şi, dacă este cazul, atestatul profesional, asigurarea obligatorie de raspundere civilă auto, rovinieta şi dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice.
- Dă dovadă de o atitudine politicoasă, chiar dacă ești nervos.
Iată care sunt obligațiile agentului de circulație:
- Agentul de circulație are obligația de a se prezenta.
- Să spună motivul pentru care șoferul a fost oprit.
- Să adopte o atitudine potrivită față de șofer.
Rolul polițistului rutier nu este să le facă viața un coșmar conducătorilor auto, ci să ajute la un trafic civilizat, să stopeze neregulile din trafic și să prevină accidentele. El este acolo să te protejeze, de aceea, o atitudine prietenoasă nu face decât să ajute în astfel de momente tensionate.