Ochelarii de soare nu reprezintă un moft, ci o necesitate mai ales in sezonul cald, când razele puternice ale soarelui îți pot afecta capacitatea de a conduce.
Ochelarii de soare trebuie să devină un accesoriu indispensabil pe perioada verii, mai ales că expunerea îndelungată la razele UV, poate cauza mari probleme, de la inflamația corneei până la apariția cataractei. Trebuie să-i alegi pe cei care ți se potrivesc, care-ți oferă protecție și confort. În cazul șoferilor, lucrurile sunt cât se poate de clare. Este foarte important să te protejezi pentru a-i putea proteja și pe ceilalți.
Cum alegeți ochelarii ideali:
Aceștia se aleg în funcție de nevoile voastre, pe care trebuie să le discutați cu un medic oftalmolog. Există 5 tipuri de lentile.
0 – pe care le poți purta chiar și atunci când este înnorat;
1 – când este parțial înnorat;
2 – când este soare, dar nu foarte puternic (ideale pentru primăvară și toamnă);
3 – pentru soare foarte puternic (ideale pentru vară);
4 – pentru mari altitudini.
La ce trebuie să fiți atenți când achiziționați o pereche de ochelari de soare:
- Mergeți la medicul oftalmolog și cereți sfatul;
- Dacă v-ați hotărât să cumpărați, mergeți la un cabinet de optică medicală;
- Verificați să se regăsească marca CE. Aceasta reprezintă dovada că respectă normele de siguranță;
- Verificați tipul filtrului (normal, fotocromatic, polarizat), clasa optică, categoria filtrului solar;
- Aveți grijă că lentila aleasă să nu deformeze imaginea. De asemenea, puteți alege materialul din care este confecționată lentila. Aveți la dispoziție o gamă variată de lentile din plastic, din sticlă, fotocromatice (adaptează intensitatea culorii) sau polarizate (acestea sunt cele mai recomandate), iar șoferii pot alege cu încredere aceste lentile pentru că îmbunătățesc contrastul.
În funcție de activitatea desfășurată, poți alege între mai multe variante de culori:
- Gri, maro – reduc strălucirea și sunt ideale pentru timpul liber;
- Galbene – indicate în sporturile de iarnă;
- Roz – ideale la pescuit sau în drumeții.
În cazul șoferilor cele mai indicate sunt lentilele polarizate pentru că nu obosesc ochii ș asigură o protecție ridicată pe tot parcursul zilei.
„Pe lângă reflexiile obișnuite, cele mai periculoase pentru șoferi sunt reflexiile strălucitoare formate pe parbriz sau pe suprafața udă a carosabilului. Acestea orbesc șoferul, obosindu-l și scăzându-i atenția. Acuitatea vizuală a șoferului poate scădea și până la 30%. Lentilele speciale de condus sunt în principiu cele cu filtru polarizant, ce asigură eliminarea reflexiilor de lumină la contactul acesteia cu suprafețe plane, naturale (apă, zăpadă, iarbă, piatră). ”
Desigur, oferta este diversificată, iar cabinetele oftalmologice pun la dispoziția clienților o serie de lentile speciale care îndeplinesc mai multe nevoi, inclusiv lentile speciale pentru condus pe timp de noapte.
Acordați importanță confortului vizual și alegeți ochelarii de soare care să vă facă vara mai frumoasă.
Sursa: Oftacenter