Folosești luminile de avarie dacă blochezi o altă mașină parcată?

Toate mașinile sunt prevăzute cu buton de avarie. Acesta este poziționat în câmpul vizual al șoferului, iar acționarea acestuia trebuie să fie cât mai ușoară având în vedere că este un buton de urgență.

Butonul de avarie se folosește în situația în care mașina are probleme și trebuie, fie să te deplasezi foarte încet, fie autovehiculul este imobilizat involuntar pe carosabil, fie atunci când mașina este remorcată.

      Butonul de avarie nu se folosește:

  • Când blochezi o altă mașină parcată pentru că tu lipsești 5 minute;
  • În semn de mulțumire pentru că un alt șofer ți-a permis executarea unei manevre;
  • când oprești în locuri nepermise.
Luminile de avarie se folosesc în următoarele situații:
a) când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă;
b) când vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic;
c) când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat.
Conducătorii de autovehicule şi tramvaie trebuie să pună în funcţiune luminile de avarie, în mod succesiv, în orddinea opririi şi în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulaţiei pe sensul de mers.

Cum funcționează butonul de avarie?

Prin acționarea butonului de avarie se aprind concomitent toate cele 4 lămpi de direcţie. Acestea sunt de culoare galbenă pentru autovehiculele produse în Europa. Pentru cele din Statele Unite, Canada, Australia se folosesc lămpi de direcţie de culoare roşie.

Adaugati comentariu