Limuzina lui Donald Trump este un veritabil Air Force One pe roți. Nu este niciun secret că mașina veșnic înconjurată de agenți secreți este blindată. Dar știați că are un consum ieșit din comun și un tonaj apropiat de cel al unui camion? Iată cele mai interesante amănunte despre Cadillac-ul supranumit “Bestia”.
Limuzina prezindențială se află în permanență în centrul convoiului oficial. Mașina folosită de Donald Trump la ora actuală s-a aflat ani de zile în teste. Președintele Statelor Unite nu se urcă în nimic netestat. Se pare că General Motors a cheltuit, în perioada de testare, peste 15 milioane de dolari, pentru a opera îmbunătățiri. Mașina costă 1,5 milioane de dolari. Dar să luăm în considerare și consumul fabulos al vehiculului care cântărește acum 8 tone! Vă țineți bine? Datele neoficiale arată aproape 59 l/100 km.
Detaliile referitoare la motorizare sunt confidențiale, dar există două variante vehiculate. Sub capota Cadillac-ului se ascunde o unitate Duramax V8 turbodiesel de 6.6 litri sau un motor V8 pe benzină de 8.1 litri.
Detalii macabre despre limuzina în care a murit John F. Kennedy.
Tancul lui Trump este supranumit “The Beast” (“Bestia”). Ușile armate au o grosime de 8 inchi, iar geamurile pot bloca gloanțele trase de un A 44 Magnum. Și podeaua are protecție anti-balistică, pentru ca limuzina să fie ferită în cazul trecerii peste dispozitive explozive. Dacă totuși există pericolul ca un obiect străin să ajungă în interior, un rezervor cu o spumă specială izolează automat pereții. Există chiar și un rezervor cu oxigen, care îl va ajuta pe Trump să supraviețuiască unui atac chimic.
Evident, un asemenea monstru nu poate fi foarte agil. Are nevoie de 15 secunde pentru a ajunge de la 0 la 100 km/h. Dar Serviciile Secrete se bazează pe îndemânarea unui șofer cu totul special. Acesata poate manevra “Bestia” ca și cum ar conduce un Ferrari. Și asta după cursuri speciale care durează 2 ani.
Limuzina prezidențială nu e unică. Se pare că sunt 12 astfel de automobile. În fiecare convoi sunt 3 mașini care arată la fel. Celelalte sunt folosite pentru a-i deruta pe eventualii atacatori. Cele trei mașini își schimbă uneori poziția în cadrul coloanei oficiale.
Mașina prezidențială este întotdeauna trimisă la destinație înaintea avionului prezidențial. Este urcată la bordul unei aeronave puse la dispoziție de forțele aeriene militare, așa că atunci când președintele aterizează, limuzina sa este întotdeauna pregătită să-l preia. Cele mai mici convoaie prezidențiale includ 10 vehicule. În zone cu grad mare de risc, coloana oficială poate include chiar și 40 de vehicule, printre care SUV-uri și motociclete.
Nu numai că mașina prezidențială este urmărită în permanență de agenții secreți, dar aceștia interceptează și unde radio, pentru a identifica discuții care ar putea periclita siguranța celui mai important om în stat. Astfel a fost dejucat planul unor atacatori care puneau la cale asasinarea lui Bill Clinton în 1996, în timpul unei vizite oficiale în Filipine. Ulterior, s-a găsit explozibil la baza unui pod inclus în ruta inițială a convoiului prezidențial. Serviciile Secrete schimbaseră traseul limuzinei în ultimul moment.
Cel puțin unul dintre vehiculele din coloana prezidențială are la bord lunetiști în poziție de tragere. Aceștia nu se sfiesc să-și facă apariția prin trapă sau prin ușa deschisă a portbagajului.
Sursă foto: AutoWeek.