Tot din Olanda: poduri din beton printate 3D

Imprimarea 3D este o categorie uriașă care acoperă palete dintre cele mai diverse. De la proiectele mici de plastic, pană la cele din metal folosite în diferite industrii. Datorită Universității Tehnice din orașul Eindhoven, Olanda, imprimarea 3D cunoaște noi dimensiuni.

Cercetătorii au început să realizeze componente 3D destinat unui pod pentru bicicliști. Asta nu e prima dată când se folosește tehnologia 3D cu beton, însă este primul pod de acest gen realizat până acum, olandezii fiind recunoscuți pentru pasiunea lor pentru biciclete. Construcția podului pare să fi început deja, mai ales că data începerii a fost estimată în septembrie anul curent, o mare parte dintre componente fiind deja gata.

Pentru a ajunge în stadiul în care piesele 3D sunt sigure, dar și fiebile, echipa de la universitate a coinstruit inițial un pot la scară 1:2, care a reușit să suțină o încărcătură de 2000 kg. Ca beneficiu al acestei tehnologii cu imprimare 3D, se folosește mai puțin beton decât turnarea în matrițe, ceea ce înseamnă mai puține resurse. De asemenea, impactul asupra mediul este cu mult redus, pentru că nu se mai elibereaza CO2 din producția de ciment. Libertatea de design este și ea un motiv în plus pentru folosirea acestor tehnologii. O matriță clasică ar limita această libertate.

Podul destinat bicicliștilor reprezintă un mare pas înainte pentru olandezi, mai ales că încearcă pe cât posibil să evite să se deplaseze cu mașina personală. Olanda are cea mai complexă infrastructură pentru bicicliști, încurajând în acest fel mijloacele de transport alternative.

Sursa: Engadget

Adaugati comentariu