Olandezii vin cu alternative: mașina din zahăr

Olandezii reușesc să surprindă din nou. Militează pentru protejarea mediului și reprezintă un exemplu demn de urmat și de celelalte state. În 2015 numărul bicicletelor depășea numărul locuitorilor, iar peste 70% dintre călătorii se fac cu bicicleta.

„Deplasarea cu bicicleta este atât de bine înrădăcinată în obişnuinţele tuturor olandezilor, încât răspund cu naturaleţe şi cu zâmbetul pe buze atunci când sunt întrebaţi despre stilul lor de viaţă inedit: „Nu suntem ciclişti profesionişti, suntem doar olandezi”.
Pentru a încuraja mijloacele de transport alternative, olandezii nu bat pasul pe loc. Au conceput o mașină biodegradabilă, din zahăr, care poate transporta până la patru persoane în limita vitezei de 80 km/h. „Deocamdată, roțile și sistemele de suspensie sunt singurele care nu sunt realizate din biomateriale“, a declarat Yanic van Riel, dezvoltator în echipa TU/Ecomotive. Desigur, aceștia susțin că ideea lor ar putea reprezenta următorul pas către un mod de transport mai ecologic. Tinerii caută încă din facultate idei care să ajute pe termen lung și să protejeze mediul. Așa a fost concepută LINA.

Mașina este relizată  din rășină derivată din sfeclă de zahăr și este acoperită cu folii de in cultivat în Olanda. Raportul  durabilitate – greutate  este similar cu cel al fibrei de sticlă. Cântărește doar 310 kilograme, astfel că poate fi o soluție excelentă pentru orașele aglomerate. Materialul biodegradabil o face să fie deocamdată doar o încurajare pentru mijloacele de transport eco, deoarece acesta este casant, ceea ce înseamnă că se poate sparge destul de ușor. „Totuși, echipa TU/Ecomotive vrea să efectueze testul de impact al prototipului până la sfârșitul acestui an, după ce primește undă verde de la Autoritatea Rutieră Olandeză.”

 

Sursa Adevarul, Playtech

Adaugati comentariu