Asfaltul care se repară singur – o nouă invenție lansată de olandezi

Drumul plin de gropi nu numai că transformă orice călătorie într-un coșmar, dar distruge și mașina. Pentru că această problemă nu trebuie lăsată nerezolvată, olandezii vin cu o idee interesantă, care deja s-a concretizat pe câteva drumuri din Olanda. Este vorba despre asfaltul care se repară singur.

Ideea îi aparține omului de știință Erik Schlangen care consideră că asfaltul se poate repara singur dacă are în compoziție fibre de oțel care sunt conducătoare de electricitate. În momentul în care o mașină trece pe acest asfalt, căldura degajată ajută la închiderea fisurilor existente în acesta. Desigur, aici trebuie să luăm în calcul fisurile și nu craterele. Astfel, 12 străzi din Olanda sunt realizate din acest material și sunt supuse testelor. Omul de știință, Erik Schlangen este de părere că un drum realizat din asfalt tradițional durează în stare foarte bună între 7 și 10 ani, dar acest nou timp de asfalt ar putea dura mult mai mult prin faptul că se repară singur. Acesta este cu 25% mai scump, dar poate dura de două ori mai mult.

Cu ajutorul acestor drumuri, Olanda ar putea economisi până la 90 milioane euro într-un singur an. Și asfaltul nu este singurul cu care olandezii inovează. Echipa lui Schlangen analizează adăugarea unor bacterii în beton care să producă carbonat de calciu pentru umplerea crăpăturilor. Schlangen subliniază că aceste bacterii pot trăi până la 200 de ani, ceea ce înseamnă că pot rezista pe toată durata de viață a betonului. Ba mai mult, acesta a declarat că bacteriile menționate nu sunt dăunătoare omului.

Voi ce părere aveți?

Sursa: Inhabitat.com



		        					

Adaugati comentariu