Test drive Hyundai Santa Fe – Cât de SF?

Test drive Hyundai Santa Fe 2.2 CRDI 200 CP 8AT 4x4 Luxury

O operație estetică și o perfuzie de tehnologie l-au făcut pe Hyundai Santa Fe ceea ce este acum. Un SUV high-tech și cu un look modern. Cei de la Hyundai anunțau în februarie că aveau deja 14.000 de comenzi pentru mașina care nici nu fusese prezentată până la acea oră. De ce l-au comandat clienții fără să-l vadă măcar? Haideți să vedem. Test drive Hyundai Santa Fe 2.2 CRDI 200 CP 8AT 4×4 Luxury.

Foto: Bogdan PARASCHIV.

Farurile înguste, în care încap doar luminile de zi și pozițiile, care au debutat odată cu fratele mai mic, Kona, unite de o bandă cromată, și grila masivă, îl fac să pară fioros. Restul funcțiilor de iluminare se regăsește în blocurile optice inferioare. Pătrățos, dar curbat în locurile potrivite, Santa Fe arată ca un SUV pregătit să meargă oriunde ai de gând să evadezi. La capătul opus, stopurile LED cu design tridimensional spectaculos îi confirmă alinierea la contemporan.

Test drive Hyundai Santa Fe 2.2 CRDI 200 CP 8AT 4x4 Luxury (5)

Top 5 mașini cu cele mai puține probleme

Noul Santa Fe este mai mare în orice direcție față de modelul pe care îl înlocuiește. Măsoară acum 4.770 mm în lungime, 1.890 mm în lățime și 1.680 mm în înălțime, având un ampatament de 2.765 mm. Modelul este cu 70 mm mai lung și cu 10 mm mai lat ca predecesorul, în timp ce ampatamentul a crescut și el cu 65 mm.

Noi am avut la test SUV-ul cu linie de echipare Luxury, care aduce la bord un pic de răsfăț și un plus de confort. Hyundai a luat în serios vântul de schimbare. Interiorul nu seamănă deloc cu cel al generației precedente. Totul a fost simplificat, sunt mai puține butoane, pentru că ecranul tactil de 7 inci, cu sistem multimedia nou-nouț, a preluat o serie de funcții. Butoanele rămase sunt mari, ușor de găsit chiar și atunci când ești cu privirea la drum. Mai jos, două porturi USB și o priză de 12 V te scapă de stresul încărcării gadget-urile la bord.

Test drive Hyundai Santa Fe 2.2 CRDI 200 CP 8AT 4x4 Luxury (21)

Top 10 cele mai valoroase brand-uri auto

Pornești motorul diesel de 2.2 litri, cu 200 de cai putere și 440 Nm, și instrumentarul de bord aproape complet digital, însă cu turometrul încă analog, îți afișează o animație SF, care își schimbă culoarea (verde, albastru, roșu) în funcție de modul de rulare ales: Eco, Comfort, Smart și Sport. Hyundai Santa Fe vine echipat standard cu sistemul de tracțiune integrală HTRAC (prea multe consoane pentru a-l pronunța?)

Ai spațiu de depozitare generos sub cotieră și încă două suporturi pentru sticle sau pahare în consola centrală, dar și un slot pentru încărcarea prin inducție a telefonului.

Test drive Hyundai Santa Fe 2.2 CRDI 200 CP 8AT 4x4 Luxury (8)

Un head-up display cu grafică atractivă proiectează pe parbriz informațiile relevante referitoare la rulare.

Acoperișul panoramic din sticlă și senzația de living pe roți anulează orice senzație de claustrofobie pe care ar putea să o aibă cineva.

Pasagerii din rândul 2 stau mai sus, relaxat și răsfățat de spațiul generos. Primesc acolo două suporturi de pahare, o priză de 12 Volți, un port USB și buzunare generoase pentru a depozita acolo revistele deja citite, plus tot ce mai au prin buzunare. Doar să aveți la îndemână un cablu luuuuung pentru copiii care preferă să stea pe ultimul rând de scaune cu tabletele în brațe.

Ocupanții banchetei culisante u acolo și posibilitatea de a regla ei înșiși scaunul pasagerului din dreapta față dintr-un buton aflat pe spătar, în lateral, spre interior. Nu, nu și pe al șoferului! Aviz amatorilor de glume! Tot acolo, glumeții sunt protejați de soare de parasolarele montate pe geam.Test drive Hyundai Santa Fe 2.2 CRDI 200 CP 8AT 4x4 Luxury

Un buton trimite rândul 2 de scaune în față atunci când mașina vine în configurația cu 7 locuri. Noi am avut însă, 5 locuri, pentru că versiunea cu 7 nu a ajuns încă în România, și un portbagaj compartimentat excelent, cu 5 spații de depozitare sub mocheta plăcută la atingere.

În rândul trei însă, lucrurile se schimbă. La 1,63 m, eu stau comod, dar nu aș pedepsi o persoană de 1,70 când plec la drum lung.

Cu șapte locuri la bord, nu vei avea niciodată prea mult spațiu în portbagaj. Doar 130 de litri în spatele celui de-al treilea rând de scaune sunt trecuți în contul versiunii care primește șapte ocupanți. Dar odată cu dispariția celui al treilea rând de scaune, creezi acolo un adevărat depozit. Noile dimensiuni, mai generoase, aduc în mașină și un portbagaj cu volum mai generos. În cazul versiunii cu 5 locuri, sunt acolo 625 de litri pentru bagaje (585 de litri la versiunea anterioară).

O bilă albă pentru caracterul practic, pentru că sub podeaua portbagajului, se regăsește un organizator cu 3 compartimente. Le vei găsi utile când vei vrea să nu auzi din mașină cum îți migrează în portbagaj obiectele mici.

Test drive Hyundai Santa Fe 2.2 CRDI 200 CP 8AT 4x4 Luxury (17)Auzi torsul motorului și nu e deloc deranjant, ba chiar plăcut, în condițiile unei antifonări excelente, iar noua transmisie automată cu 8 rapoarte schimbă fără să-ți întrerupă gândurile. Diesel-ul de 2.2 litri își confirmă prezența și îți dă asigurări că te ia cu el și că nu ești nevoit să tragi după tine aproape două tone de mașină. Nu accelerează cu viteza navei Enterprise la comanda căpitanului Picard, dar căpitanul Elena se declară mulțumit.

Îți dă încredere noul Hyundai Santa Fe atunci când pleci cu el la drum. Uriașul reacționează cu un calm ieșit din comun la orice comandă, fie că apeși accelerația sau calci frâna. Cu același calm abordează și virajele.

Uriașul sud-coreean este ușor de manevrat din scaunul cu reglaj electric al șezutului, încălzit și ventilat (în față, încălzite în spate), îmbrăcat în piele și cu model în partea superioară, care se repetă ca un laitmotiv și pe fețele ușilor, pentru a îmbrăca difuzoarele. O cameră de 360 de grade îți redă exact poziția mașinii și este de mare ajutor în spații mici. Luneta mare îți asigură oricum o vizibilitate bună.

Sistemul de asistență la menținerea benzii de rulare este pe fază atunci când tu nu ești. Evident, dacă marcajele carosabilului sunt bine definite. Atltfel poți fi sigur că nu va ghici drumul.

Primești în plus cele mai recente sisteme de siguranță ale companiei ca Auto Emergency Braking, Blind-Spot Monitoring. În plus, asiaticii sunt printre primii din industrie care integrează în noul model avertizarea atunci când lași copii sau animale de companie pe locurile din spate. Cum funcționează sistemul? Are la bază un senzor care detectează emoții. Șoferul uituc este claxonat atunci când se îndepărtează de mașină, primește un sms și chiar un mail. Important este să nu-și uite și telefonul acolo.

Test drive Hyundai Santa Fe 2.2 CRDI 200 CP 8AT 4x4 Luxury (4)

48.064 de euro la promoție costă noul Hyundai Santa Fe în echiparea de top. Rivalul Renault Koleos în echiparea de top pornește de la 39.000 de euro, iar Skoda Kodiaq de la 32.554.

Verdict MissAuto

Este Hyundai Santa Fe un pic SF? Îndrăznim să spunem că este, fascinați de prima impresie: arată OZN-istic și agresiv din orice unghi îl privești. Odată urcat la bord, este suficient să apeși butonul de pornire și te-a sedus cu animația interesantă a instrumentarului de bord.

Adaugati comentariu