Siguranța în mașină. Obiecte mici pot fi pericole mari

Obiecte mici ce pot deveni periculoase

Dorim să atragem atenţia asupra unor situaţii banale ce se pot întâlni zilnic şi cărora doamnele şoferiţe nu le dau importanţă suficientă. Este vorba despre manipularea unor obiecte mici aflate în habitaclul maşinii şi despre unele obiceiuri periculoase, pe timpul rulajului, care pot genera situaţii periculoase sau chiar accidente stupide.

Dacă le-aţi manipulat de multe ori fără bănuiţi că pot deveni periculoase înseamnă că, pe lângă doza de neştiinţă aţi avut şi o bună doză de noroc.  Iată câteva exemple,

Banalele butelii din plastic umplute cu apă, sucuri sau cafea aşezate pe scaunul liber din dreapta şoferului pot cădea pe timpul frânării şi se pot rostogoli ajungând de multe ori chiar şi sub pedale. Dacă butelia sau obiectul respectiv blochează astfel cursa unei pedale, de exemplu pedala de frână sau de ambreiaj, nu veţi mai putea comanda automobilul timp de câteva secunde (să-l frânaţi sau să schimbaţi viteza de deplasare). Primul gest pe care îl face oricine ajuns în astfel de situaţii este să se aplece rapid pentru a scoate butelia de sub pedale, dar în acele momente  va pierde controlul automobilului şi poate provoca un accident stupid.

Alte obiecte aparent inofensive existente la bord pot deveni la fel de periculoase. Este vorba despre întrebuinţarea unor covoraşe noi, neoriginale şi neadptate pentru modelul de maşină ce-l conduceţi sau despre menţinerea pe maşină a unor covoraşe vechi, tocite şi uzate excesiv care pot aluneca. Ele pot aluneca şi se pot rula şi aduna sub pedale împiedicându-vă să controlaţi maşina. Şi husele ce se aplică uneori peste volan pot îngreuna actul conducerii dacă mâinile alunecă peste acestea şi volanul nu mai poate fi acţionat cu fermitate.

Putem aminti multe alte obiecte de uz personal care pot deveni periculoase dacă vor fi aşezate pe scaunul din drepta şoferului sau chiar lângă picioarele acestuia.. De exemplu, poate deveni periculoasă o umbrelă cu vârf ascuţit, o geantă diplomat sau un bagaj voluminos aşezat pe scaunul din dreapta, acestea putându-se transforma în adevărate proiectile  în caz de frânări bruşte sau în urma unui impact.

Unele obiceiuri pot genera de asemenea situaţii periculoase. Nu amintim aici despre vorbitul la telefonul mobil pe timpul rulajului considerând că toţi şoferii (inclusiv şoferiţele) cunosc destule detalii despre acest pericol, dar dorim să amintim cât de periculos este să mănânci, să bei, să te fardezi când eşti la volan cu automobilul în mişcare.Timpul normal de reacţie al unui şofer este de 1,2-1,4 secunde . Dacă atenţia îi este scăzută depăşirea acestui timp cu numai câteva zecimi de secundă poate face imposibilă evitarea unei situaţii neprevăzute care se poate ivi brusc.

Să luăm un exemplu simplu:circulând cu viteze mari în afara  localităţilor, dacă veţi bea un lichid şi vă veţi îneca cu el, veţi intra în panică şi veţi pierde controlul volanului pentru cele câteva secunde care pot fi hotărâtoare pentru a evita un pericol, fiindcă nu veţi mai reacţiona destul de rapid. La fel se va întâmpla dacă vei mânca un sendviş şi te vei îneca la un moment dat cu bolul alimentar şi te va apuca sughiţul. Sau te vei îneca cu o banală gumă de mestecat sau cu o bucată de măr (cum i s-a întâmplat Albei ca Zăpada deşi ea nu conducea o maşină!).

Şi manevrarea butoanelor aparatului de radio sau compact-discurilor pentru a găsi o melodie preferată este la fel de periculoasă deoarece în momentele când le vei acţiona privirea se va deplasa spre ele şi ţi se va abate atenţia de la actul conducerii. Soluţia este să rugaţi persoana de lângă dvs. să le butoneze sau, dacă sunteţi singură, să opriţi şi apoi să căutaţi discul sau melodia preferate.

Un alt obicei care este la fel de periculos îl constituie fumatul pe timpul conducerii. Ştim că multe doamne fumează la volan, toate maşinile fiind dotate cu scrumiere şi brichete de aprindere a ţigărilor, dar să ştiţi că şi în această activitate există o doză de periculozitate.

Chiar şi simplul gest de a ţine o ţigară aprinsă într-o  mână  face ca manevrarea volanului numai  cu cealaltă mână disponibilă să devină periculoasă.

Şi alte obiecte aflate în habitaclu pot deveni periculoase. Se cunosc cazuri aparent banale când simple brichete cu gaz lăsate pe bord, sub acţiunea razelor solare de vară, au explodat producând chiar incendii. Ce să mai spunem despre buteliile cu substanţe inflamabile păstrate în habitaclu sau chiar în portbagaj (chiar şi cutii cu vopsele sau diluaţi de multe ori)  care pot de asemenea să explodeze sau să degaje gaze nocive.

În concluzie: Dacă doriţi să mâncaţi, să beţi, să schimbaţi un disc de muzică, să fumaţi sau să daţi un telefon, faceţi acest lucru cu maşina oprită într-o parcare sau măcar pe marginea drumului sau într-un refugiu. Şi atunci când vreţi să trimiteţi un mesaj telefonic sau să vă ocupaţi de copii, faceti la fel, trageţi pe dreapta, pentru a reduce riscul producerii unui accident.

Sursa foto:

Adaugati comentariu