Conducerea defensivă înseamnă a conduce într-o manieră prin care șansele de a cauza sau de a fi implicat într-un accident se reduc semnificativ și te ajută să controlezi autovehiculul pentru a te proteja împotriva pericolelor care pot apărea în timpul deplasării.
Sfaturi importante de la Titi Aur:
- Asigură-te atât pe tine, cât și pe ceilalți pasageri. Centura de siguranță salvează anual mii de vieți. Legislația din România prevede ca toți pasagerii dintr-un autovehicul să poarte centura de siguranță, indiferent dacă se află pe locurile din față sau din spate. Nu porni motorul fără să te asiguri că toți pasagerii din autovehicul sunt protejați, după care blochează ușile.
- Concentrează-te și dă dovadă de prudență și responsabilitate. Conștientizează împrejurimile, condițiile de mediu și de trafic, anticipează acțiunile celorlalți participanți la trafic și pregătește-te de neprevăzut.
- Nu folosi telefonul mobil când ești la volan.
- Respectă regulile de circulație. Dă dovadă de bun simț și respect față de ceilalți participanți la trafic și acordă întotdeauna prioritate celor care au acest drept.
- Monitorizează viteza de deplasare. Conducând peste limita legală sau mult prea lent, crește riscul de a fi implicat într-un accident.
- Păstrează distanța. Asigură-te întotdeauna că distanța dintre tine și mașina din față este de cel puțin 2 secunde. Numai așa poți frâna în siguranță.
- Nu consuma alcool înainte de a te urca la volan. Niciodată! De asemenea, grijă mare la medicamentele cu efecte secundare.