Sfaturi care îți pot salva viața la volan

Vedem zilnic accidente rutiere la știri. Neatenție la volan? Oboseală? Nerespectarea regulilor de circulație? Motive care pot face diferența dintre viață și moarte într-o fracțiune de secundă. Haideți să vedem cum putem evita accidentele.

  • Poartă centura de siguranță.

Este obligatorie conform legii, indiferent de locul pe care îl ocupi în mașină. Cele mai noi automobile te avertizează atunci când uiți să o cuplezi. Dispozitivele care păcălesc sistemul mașinii, cuplarea centurii prin spatele șoferului sau alte metode care anulează semnalul acustic sunt doar metode de a-ți semna condamnarea.

Citește și: Top 10 sfaturi utile: Cum conduci iarna?

  • Nu le poți citi gândurile, dar le poți anticipa mișcările.

Trebuie să fii tot timpul atent la ceilalți participanți la trafic. Știi că un șofer care trece marcajul care delimitează banda, deși a uitat să acționeze semnalul, ar vrea să schimbe direcția de mers. Atunci când vezi lumina albă de marșarier în stopurile unui autovehicul, șoferul încearcă să iasă de pe locul din parcare. Fii pe fază.

  • Adaptează viteza

Indiferent de limita de viteză din zonă, nu goni cu 130 km/h pe autostradă atunci când ploaia inundă carosabilul. Ține cont de suprafața de rulare, de vizibilitate, de trafic, pentru a preveni orice pericol. Și gândește-te că apa care se adună pe asfalt poate ascunde gropi adânci. O pană de cauciuc este ultimul lucru care ți-ar trebui pe ploaie torențială.

  • Nu ține obiecte grele în cabină

Este periculos să ții valize, cărucioare și alte obiecte grele neasigurate în cabină. Acestea se pot deplasa la orice frână și îi pot lovi pe ocupanți. Dacă nu ai loc în portbagaj, încearcă să reorganizezi călătoria. Chiar îți trebuie tot ce iei? Nu cumva găsești și la destinație? Nu trebuie să iei oale după tine dacă ai închiriat un apartament în Grecia pe timpul vacanței. Vei găsi și acolo.

  • Respectă regulile de circulație

Semnele de circulație sunt aceleași peste tot. Faptul că nu cunoști zona este irelevant. Mare atenție la semnalizarea trecerilor de pietoni, la semnele de prioritate și la trecerile peste calea ferată.

Citește și: Conducere defensivă – Sfaturi de la Titi Aur

  • Nu parca în locuri care îi pot incomoda pe ceilalți participanți la trafic

Este periculos pentru toată lumea să parchezi pe sau foarte aproape de trecerea de pietoni. Restricționezi vizibilitatea pietonilor și a șoferilor și arată lipsa bunului simț. Nimănui nu-i convine să fie nevoit să se strecoare printre mașini parcate pentru a traversa. Încearcă să lași tot timpul libere și zonele în care bordura coborâtă permite accesul cărucioarelor.

  • Lasă telefonul

Mai bine lasă telefonul. Dacă nu ai un dispozitiv tip hands-free sau un sistem la care poți conecta smartphone-ul, trage pe dreapta pentru o convorbire. Dacă alegi să folosești Waze-ul sau Google Maps, poți să montezi telefonul într-un suport care nu te obligă să-ți iei privirea de la drum.

Adaugati comentariu