10 metode pentru a evita un accident

Cum să eviți un accident

Numărul de accidente este în continuă creștere în România. De la 7.300 în 2001, s-a ajuns, în 2017, la 8.624, conform datelor furnizate de Poliția Română. Datorită sistemelor de siguranță dezvoltate de constructorii auto, a scăzut numărul de victime de la 2.451 la 1.951. Dar a crescut numărul celor răniți grav în accidente de la 6.072 acum 19 ani, la 8.172 în 2017.

Cum să evităm să rotunjim statisticile? Trebuie să fim prudenți, să fim atenți și să fim conștienți că regulile de circulație sunt concepute pentru a ne proteja, nu pentru a ne restricționa inutil.

  1. Intră ușor în intersecție. Oprește-te. Asigură-te. Ascultă. Fii conștient de orice unghi mort. Uită-te în toate direcțiile, ținând cont că montanții mașinii îți pot obstrucționa vizibilitatea. Uită-te de două ori înainte de a porni. Nu ești niciodată prea prudent atunci când intri într-o intersecție.
  2. Fii atent la cei care trec pe roșu. Numără până la trei înainte de a intra într-o intersecție pe culoarea verde a semaforului. Da, știm, vei auzi claxoane din spate. Își asumă ei dacă vreun întârziat se grăbește? Mai ales dacă întârziatul conduce un camion? Ține cont că un șofer de camion are unghiuri moarte mult mai mari ca noi toți ceilalți. Dacă tu nu-i poți vedea oglinzile din mașina ta, nici el nu te poate vedea în oglinzi.
  3. Nu lăsa niciodată volanul liber. Este recomandat să ai ambele mâini pe volan, dar nu poți face asta în permanență. Încearcă să reduci la minimum orice factor care ți-ar putea distrage atenția. Nu ai nevoie să schimbi CD-uri în mers sau să verifici telefonul mobil. Un vânt puternic, o groapă, un animal apărut în mijlocul drumului sau o pană te put trimite în altă bandă și pot provoca un accident serios.
  4. Fii atent la copii. Copiii și animalele pot să-și facă apariția oricând, de oriunde. Nu știu să se asigure, nu se gândesc că pe acolo trec mașini. În zonele rezidențiale, în apropierea școlilor și grădinițelor, este bine să reduce viteza și să fii și mai atent.Cum să eviți un accident
  5. Mergi regulat la service. Ai un plus de siguranță dacă reduci riscul de defecțiuni și accidente schimbând regulat uleiul și filtrele și menținând presiunea corectă în anvelope.
  6. Regula celor… 2 secunde. Privește în perspectivă, pentru că mașina ta merge acolo unde îți merge privirea.  Păstrează o distanță care să-ți permită să reacționezi dacă mașina din față efectuează manevre neașteptate.
  7. Privește în spate atunci când te deplasezi în marșarier. Nu te baza exclusiv pe oglinzile retrovizoare sau pe camere și senzori. O privire peste umărul drept te poate scoti de o vizită la compania de asigurare, apoi la service.
  8. Nu sta prea aproape de portbagajul celui din față. Păstrează o distanță de aproximativ 2-3 secunde față de mașina din față. Nu te grăbi. Pleacă la timp către destinație pentru a nu fi nevoie să recuperezi pe drum. Graba strică treaba.
  9. Fii politicos cu ceilalți șoferi. “Regele șoselelor” încă nu a fost încoronat, așa că tratează-i pe toți ceilalți cu respect. Poți reclama autorităților orice comportament neadecvat.
  10. Tine cont permanent de conditiile meteo, de trafic, de caracteristicile masinii pe care o conduci. Ți-ar prinde bine și un curs de conducere defensivă, în urma căruia să-ți poți evalua correct aptitudinile tale ca sofer.

Adaugati comentariu