Ne-am obișnuit să cuplăm centura de siguranță atunci când urcăm la volan sau pe locul din dreapta șoferului. Dar câți dintre voi au același reflex atunci când sunt pasageri pe bancheta din spate? Un studiu arată că, în cazul unui impact, cei din față își pot pierde viața dacă cei din spate nu poartă centura.

Codul Rutier impune purtarea centurilor și pe locurile din spate. Legea spune că toți “Conducătorii de autovehicule și persoanele care ocupă locuri prevăzute prin construcție cu centuri sau dispozitive de siguranță omologate trebuie să le poarte în timpul circulației pe drumurile publice, cu excepția cazurilor prevăzute în regulament.

Poliția rutieră poate da amenzi, dar nu de frica amenzii trebuie să cuplăm centura, indiferent de locul pe care îl ocupăm în mașină. Institutul pentru Siguranța Rutieră din Statele Unite a dat publicității un filmuleț care arată ce se poate întâmpla dacă pasagerii aflați în spate nu poartă centură.

Există totuși excepții premise de lege. Iată cine nu este obligat să poarte centura de siguranță:

  • taximetristul (cât timp clientul se află în maşină);
  • instructorul auto (când este în dreapta cu elevul la volan);
  • examinatorul (în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului);
  • persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă;
  • femeile în stare vizibilă de graviditate;