Cine-a pus semaforu-n drum? Istoria indicatoarelor luminoase din intersecții

Cine-a pus semaforu-n drum? Ei bine, povestea semaforului a început în decembrie 1868, la Londra. Primele indicatoare luminoase care dirijau circulația rutieră au fost montate chiar lângă clădirea Parlamentului Britanic.
semaforul

Pe malul Tamisei, dispozitivul proiectat de John Peake Knight, un inginer feroviar, avea la bază un sistem tip pârghie, care muta poziția unor felinare cu gaz. Era, de fapt, un singur felinar, doar borcanele colorate care protejau flacăra de vânt și ploaie, se schimbau. Semaforul a explodat la un an de la instalare, omorându-l pe polițistul care îl comanda.

În 1912, a apărut și semaforul electric, la Salt Lake City, la intersecția Main Street cu Second South. Era opera unui polițist american, Lester Wire, consta tot într-un indicator acționat manual și avea două culori: verde și roșu. Dar cum atunci mașini nu erau, reguli de circulație cu atât mai puțin. Puținii șoferi din acea perioadă au primit instrucțiuni verbale.

În 1921, au apărut, la Detroit și la New York, primele semafoare cu trei culori. William Potts din Detroit era inventatorul dispozitivului, care a fost instalat ulterior la intersecția a patru străzi.

În anii ’30, fluxul rutier era deja controlat de semafoare automate, iar agenții rutieri au dispărut treptat din intersecții. Dar asta a echivalat cu apariția unor accidente grave de circulație, pentru că nu de puține ori, semafoarele indicau culoarea verde pentru mai multe sensuri de circulație. În anii ’50, sistemul de semaforizare a început să fie corelat, odată cu reconstruirea infrastructurii de după război.

semaforul

În februarie 1952, newyorkezii au primit semafoarele “Walk/Don’t walk”, acestea fiind instalate în Times Square, la intersecția 44th Street cu Broadway.

În principiu, semafoarele din 2017 fac exact același lucru ca acum 70 de ani: indică momentul în care poți trece și momentul în care trebuie să te oprești. Avem însă astăzi semafoare cu cronometru, primele apărute în Franța, în 1998, în anul în care francezii organizau Campionatul Mondial de Fotbal.

semaforul

Există semafoare și cu avertizare sonoră pentru nevăzători, semafoare cântătoare, semafoare dansatoare, iar americanii beneficiază de Virtual Wall, semaforul ultra-inteligent, care are la bază un sistem de lasere ce proiectează pietoni în fața mașinilor în momentul în care acestea trebuie să se oprească.

Adaugati comentariu