Poluarea reprezintă o problemă serioasă la nivel mondial. Termocentralele care își realizează activitatea prin consum de gaze, petrol și cărbune, autovehiculele în număr din ce în ce mai mare, incendiile, dar și aglomerațiile urbane, toate acestea duc la formarea efectului de smog.
Smogul se formează în arealele urbane, în acele locuri în care există un mare număr de autovehicule, când dioxidul de azot este descompus de razele solare, eliberându-se ozonul, aldehide și cetone.
Lima este considerată cea mai poluată capitală din America Latină, potrivit unui studiu realizat de World Health Organization. În China poluarea a ajuns la cote uriașe. Oamenii sunt sfătuiți să nu iasă din case în zilele cu alerte, dar nici zilele fără alerte nu arată mai bine. Smogul format este atât de gros, încât cerul albastru a devenit doar o amintire. Stuttgard depășeșete nivelul de poluare admis. Nu de puține ori, autoritățile au rugat cetățenii să folosească mijlocul de transport în comun pentru reducerea poluării. Și Parisul este afectat de poluare, drept urmare s-a vehiculat că anul 2025 va fi termenul limită pentru scoaterea din circulație a mașinilor diesel.
București. „Principala sursă a acestei probleme o constituie traficul auto. În fiecare zi, în capitală circulă aproape o jumătate de milion de maşini, înmatriculate în oraş sau aflate în tranzit. Apoi, rapoartele oficiale ale municipalităţii arată că, în ultimele două decenii, suprafaţa spaţiului verde a scăzut în Bucureşti la mai mult de jumătate din nivelul înregistrat în 1990.”
Egipt, Mongolia, Bangladesh, Liban sunt grav afectate de poluare. „Managementul inadecvat al deșeurilor (arderea gunoiului, depozitarea în apropierea comunității, aruncarea în apele curgătoare), defrișarea ilegală, criză de apă potabilă, eroziunea solului, mineritul excesiv în condiții improprii, zgomotul, poluarea apei și a aerului”, toate acestea și-au pus amprenta aspra mediul înconjurător.
Cum optem contribui diminuarea efectelor poluării
- Folosirea energiei în mod rațional.
- Folosirea mai rară a mașinilor personale. Putem folosi mijloacele de transport în comun și în acest fel rezolvam 2 probleme, cea a traficului prea aglomerat și cea a poluării.
- Refolosirea lucrurilor, reciclarea.
- Izolarea casei pentru a nu piede căldura iarna.
- Folosirea unor aparate electrocasnice care consumă puțin.
- Economisește apa.
Tu cum contribui la diminuarea efectelor poluarii?:
Sursa: Semnele timpului, Imopedia