Cum plănuiește Oslo, capitala Norvegiei, să elimine mașinile până în 2019

La începutul anului 2015 în Oslo, capitala Norvegiei, a fost demarat un proiect care își propune ca până în 2019 să elimine toate mașinile clasice. Astfel, din oraș vor fi eliminate toate parcările, în locul acestora creându-se benzi speciale pentru autobuze, bicicliști și pietoni.

Primarul zonei s-a arătat încă de la început entuziasmat de idee, deși trebuie luat în calcul că aprovizionarea orașului nu se poate face decât cu ajutorul mașinilor. Din acest motiv, vor exista parcări speciale pentru acestea. Pentru că în Oslo bicicletele nu sunt foarte populare, s-a decis schimbarea statutului acestuia. Oslo poate deveni un oras prietenos, „verde”, curat și se fac planurile unei infrastructuri care să încurajeze mersul cu bicicleta sau cu autobuzul. În ciuda iernilor lungi și reci din Norvegia, se caută soluții care să încurajeze oamenii să iasă cu bicicleta, amenajându-se numeroase spații speciale pentru acestea.

Se așteaptă modificări și în cazul autobuzelor, astfel încât să fie mai rapide și să staționeze mai puțin timp în stații, astfel încât oamenii să nu aibă senzația că pierd mult timp în mijloacele de transport în comun. Sistemul de abonamente este acum mult mai accesibil, astfel încât să nu fie nevoie să pierzi timp așteptând să-ți vină rândul.

Sursa: Inverse.com

 

 

 

Adaugati comentariu