Biciuite pentru că și-au condus mașina. Arabia Saudită, țara în care femeile nu au voie la volan

Arabia Saudită este statul în care femeile conduc companii gigant, au dreptul să candideze, dar dacă își conduc propria mașină pot fi pedepsite cu lovituri de bici. În 1957, autoritățile de la Riyadh au instaurat interdicția. Din acel moment, singura dată când doamnele din Arabia au urcat la volan a fost în 1990, în cadrul unui protest.
Arabia Saudită

Femeile care și-au condus mașinile în cadrul protestului, 14 la număr, au fost arestate pentru o zi, pașapoartele lor au fost confiscate, iar multe și-au pierdut job-urile.

În septembrie 2007, Asociația pentru Protecția și Apărarea Drepturilor Femeilor în Arabia Saudită i-a înaintat regelui Abdullah o petiție semnată de 1200 de persoane, prin care cereau ridicarea interdicției de a urca la volanul mașinilor pe drumurile publice.

În anul următor, de Ziua Internațională a Femeilor, Wajeha al-Huwaider, șefa Asociaței, a apărut pe YouTube într-un clip care o înfățișa conducând în interiorul unui cartier rezidențial, în care strada nu este considerată drum public. Dar nu s-a oprit, ca de obicei, la barieră, ci și-a continuat drumul. Surprinzător a fost că decizia ei nu a fost sancționată. Colega sa nu a avut însă la fel de mult noroc. Manal Al-Sharif a fost arestată după un clip similar, eliberată a doua zi și arestată din nou. După o săptămână, a fost eliberată pe cauțiune și obligată să semneze o declarație conform căreia nu va mai conduce niciodată.

Arabia Saudită 2

Pentru că cele mai multe vehicule Subaru comercializate în Orientul Mijlociu se vând femeilor, o organizație care sprijină drepturile femeilor a cerut companiei japoneze să nu mai vândă mașini în țările în care acestea nu au voie să conducă.

În 2011, pentru că a îndrăznit să urce la volanul propriei mașini, o localnică pe nume Shaima Jastania a fost condamnată la primirea a 10 lovituri de bici. Sentința a fost anulată însă, în ultimul moment.

“Arabia Saudită nu este pregătită pentru femei-șofer. Nu este o chestiune de religie, ci o decizie care are legătură cu întreaga noastră comunitate, care poate accepta sau poate respinge acest lucru”, a spus în 2015 Prințul Mohamad Bin Salman.

Pe lângă faptul că nu au voie să conducă, femeile din Arabia Saudită sunt obligate să poarte niqjab în public, nu au voie să -și arate părul și nici gleznele, dar, începând cu 2015, au dreptul să voteze și să candideze la alegerile muncipale. Indiferent de vârstă, sunt obligate să aibă un gardian, fără acordul căruia nu au voie să plece din țară și nici să divorțeze.

Sursă foto: Npr.org.

Adaugati comentariu