Primul salon auto din Arabia Saudită dedicat femeilor

În orașul Jeddah, al doilea oraș ca mărime din Arabia Saudită s-a organizat în premieră primul salon auto dedicat femeilor, asta după ce în luna septembrie a anului trecut, femeile au primit dreptul de a conduce. Acestea își vor putea obține permisul de conducere începând cu luna iunie a acestui an. Salonul auto este organizat într-un mall din Jeddah, iar femeile s-au putut fotografia cu mașinile preferate. Aceasta este o premieră pentru Arabia Saudită.

Arabia Saudită era singura țară care interzicea femeilor să șofeze. În urma acestui decret, un val de femei musulmane au venit la salonul auto pentru a se pune la curent cu tendințele din auto, dar și cu metodele de finanțare.

Tot anul trecut, pentru prima dată în istoria Arabiei Saudite, femeile au fost primite în public, pe stadion, la manifestările prilejuite de celebrarea a 87 de ani de la fondarea statului, desigur, separate de bărbați. De-a lungul timpului femeile din Arabia Saudită au fost supuse restricțiilor, ele având nevoie de un tutore de sex masculin (soț, tată, chiar fiu), care să le reprezinte. „Faptul că femeile saudite încă sunt obligate să aibă permisiunea unui bărbat gardian pentru a călători, a munci sau a face orice altceva este o încălcare îndelungată a drepturilor și o barieră în calea planurilor Guvernului de a îmbunătăți economia. Guvernul ar trebui să-și facă singur un favor și să asculte cererile venite de la jumătate din populație de a fi eliberată din cătușele sistemului de tutelă”, a declarat Sarah Leah Whitson, director al Human Rights Watch pentru Orientul Mijlociu.

Surse reuters.com, ziare.com, sursa foto thenational.ae

 

Adaugati comentariu