Femeile care pilotează avioane, în țara în care nu au voie să conducă mașini

Femeile pilot

Primul echipaj alcătuit exclusiv din femei al companiei aeriene Royal Brunei Airlines a aterizat pe aeroportul din Jeddah, Arabia Saudită, pe 23 februarie. În frunte cu doamna pilot, echipajul s-a aflat la bordul unui Boeing 787 Dreamliner.

Comandantul aeronavei Sharifah Czarena Suraniy Syed Hashim a zburat de la Brunei la Jeddah de Ziua Națională a Arabiei Saudite. Aterizarea avionului cu echipaj 100% feminin a avut loc într-o țară în care femeilor le este strict interzis să conducă mașini.

“Fiind femeie originară din Brunei, aceasta este o mare realizare. Putem astfel să le arătăm noilor generații și mai ales fetelor, că își pot îndeplini orice vis”, spune doamna pilot, la trei ani după ce a devenit primul comandant de aeronavă de sex feminin din sud-estul Asiei.

Compania aeriană pentru care lucrează Czarena intenționează să mai recruteze femei pe care să le pună la manșa aeroanvelor sale. Zborul de la Brunei la Jeddah a fost și unul fost unul simbolic, subliniind stilul de viață prohibitiv al femeilor în Arabia Saudită. Deși acolo nu există practic o lege care să le interzică femeilor să conducă, interdicția este impusă de clericii musulmani.

Încălcarea regulii s-a lăsat cu arestări în anii anteriori. În decembrie 2014, Loujain al-Hathloul a fost reținută după ce a intrat în Arabia Saudită din Emiratele Arabe Unite la volanul unei mașini. Loujain a rămas după gratii timp de 70 de zile.

Citiți aici povestea tragică a unor femei care au sfidat regulile în Arabia Saudită: Biciuite pentru că și-au condus mașina.

 

Adaugati comentariu