Pentru acest gest banal, rămâi fără permis

Graba, nervii, lipsa infrastructurii, numărul mare de autovehicule, cozile interminabile, îi obligă pe șoferi să treacă zilnic testul răbdării în marile orașe.

Și când își pierd răbdarea, claxonul este instrumentul care cade pradă nervilor.  Vă sună cunoscut, Claxoneză pentru că se grăbesc, implicit îi grăbesc și pe cei din față, claxonează dacă cineva greșește în trafic, dacă nu a pornit în prima jumătate de secundă după ce semaforul s-a făcut verde, claxonează din varii motive, uneori și fără motiv.

13551791_523117027897504_1921290776_nSe pare că de acum, claxonul va fi ultima soluție la care vor apela șoferii nervoși, pentru că riscă să devină pietoni. Cum este posibil?

Şoferii care claxonează excesiv în trafic vor rămâne fără permis. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege pentru Codul Rutier, iniţiat de un grup de parlamentari.

Propunerea este considerată însă, una controversată, în condiţiile în care poliţiştii spun că nu au cum să dovedească dacă un şofer a claxonat sau nu abuziv. Proiectul privind Codul Rutier, depus la Senat, prevede faptul că şoferilor le este interzis „să folosească în mod nejustificat sau abuziv mijloacele de avertizare sonoră” (articolul 137, punctul

Dispozitivele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 de metri faţă de cei cărora li se adresează, pe o perioadă de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să-i oblige pe aceştia să execute manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei”, arată articolul 110 din Codul Rutier.

Consecință a creșterii salariului minim pe economie și amenzile au crescut. Astfel, de la 125 lei, punctul de amendă a ajuns la 145 lei. Cea mai mică amendă este de 290 lei, iar cea mai mare poate ajunge la 2.900 lei.

 

Adaugati comentariu