Mai important ca trusa de farduri – Ce TREBUIE să ai în mașină
Manualul de utilizare
Nu ți s-a întâmplat niciodată să ți se aprindă un martor în bord și să scotocești tot internetul pentru a afla despre ce este vorba? Ar fi fost mult mai ușor dacă ai fi avut manualul mașinii la îndemână. Tot ce vezi tu în bord, este și în manual. Cu explicații și, de multe ori, cu soluții.
Așa că până ajungi la service, răsfoiește broșura pe care ai primit-o odată cu mașina. Nu vei deveni mecanic profesionist, dar măcar știi dacă ai timp să ajungi la salonul de înfrumusețare în drum spre service-ul specializat.
Cabluri de repornire
‘’Alo! Am rămas fără baterie! Hai să-mi dai curent!’’ Sigur ai auzit-o sau ai spus-o până acum. Farurile uitate aprinse, casetofonul pornit la picnic, temperaturile negative. I se poate întâmpla oricui.
Găsești cablurile de repornire la orice benzinărie, mai puțin în zilele geroase în care toată lumea le cumpără cu disperare. Așa că – pe principiul saniei făcute vara – e bine să le cumperi din timp. Pentru tine sau pentru amicul care spune că lui nu i se poate întâmpla niciodată să rămână fără baterie.
Trusa de prim ajutor + stingător de incendiu + triunghiuri reflectorizante
Să trecem la lucruri serioase. Articolul 8 al codului rutier impune prezența unei truse de prim ajutor, a unui stingător de incendiu și a două triunghiuri reflectorizante pentru orice vehicul care circulă pe drumurile publice.
Kit-ul de prim ajutor autorizat de RAR nu trebuie ținut în portbagaj doar ca să nu iei amendă. Este bine să știi ce conține. În trusa medicală se regăsesc materiale sanitare, dar și diverse instrumente (foarfecă, dispozitiv pentru respirație artificială cu valvă undirecțională sau filtru, ace de siguranță, folie izotermă etc.). Termenul de valabilitate este de doi ani. Prețurile pentru o astfel de trusă pornesc de la 30 de lei.
Triunghiurile reflectorizante din portbagajul tău sunt omologate internațional? Da, dacă prezintă litera E și codul țării care a acordat omologarea într-un cerc, dar și o serie de identificare.
Stingătorul de incendiu pe care trebuie să-l ai în mașină trebuie să aibă inscripționat termenul de valabilitate, care este, în general, de doi ani. Dacă a expirat, trebuie să îl înlocuiești de urgență, altfel, articolul 50 din Legea nr. 307/2006 le dă reptul oamenilor legii să te amendeze.
Absența acestor elemente din portbagaj îți aduc o sancțiune de 4-5 puncte-amendă, adică poți scăpa rapid de 420 sau 525 de lei.
Kit anti-zăpadă
Da, iar vine iarna. Știm, știm, a mai venit și anul trecut. Dar ni se tot întâmplă periodic. Chiar dacă pleci pe tocuri la volan, e bine să ai o lopată în portbagaj atunci când la meteo anunță că va ninge. Nu poți ști câtă zăpadă se va aduna în jurul mașinii tale până seara.
O rigletă. Există toate formele și culorile, dacă vrei neapărat să o asortezi la mașină. Cele mai utile sunt cele care sunt integrate într-o mănușă. Îți protejează mâna de frig și chiar propria mănușă de zăpadă, apă, mizerie.
O pătură. Da, da, o pătură, ai citit bine. Știm că îți permiți o cameră la hotel dacă vrei să înnoptezi pe undeva. Dar nu poți ști niciodată dacă ruta pe care ai ales-o spre munte este blocată și cât vei fi nevoită să stai în blocaj.
Încălțăminte de schimb
Nu poți să conduci cu tocuri când mergi la o petrecere? Nu poți să conduci în șlapi când te duci la plajă? Dar cu platformele foarte groase, mai simți pedalele? E bine să ai o pereche de pantofi comozi cu care să înlocuiești încălămintea. Ca să nu mai vorbim că acel contact călcâi – covoraș tocește pielea și riști să ai un pantof care arată ca nou și unul foarte tocit la scurt timp după ce ai fost la shopping. Cum să vă protejați pantofii la volan, învățați în curând de la Miss Auto.
Sursă foto: Whichcar.com.