Martorul ABS. Ce trebuie să faci când se aprinde în bordul auto

ABS (Anti-lock Braking System) este un sistem care are rolul de a ajuta roțile mașinii tale să rămână în contact cu solul în momentul în care frânezi. Astfel, la o frână mai puternică, mașina va putea fi controlată mai ușor, mai ales în condiții de rulare pe o suprafață umedă sau înghețată.

ABS-ul se inițializează odată cu pornirea mașinii, moment în care o să poți vedea cum martorul se aprinde în bord. Dacă la inițializare se detectează o problemă, martorul rămâne aprins, iar dacă nu, se stinge. Dacă martorul se aprinde în mers, înseamnă că ai o problemă la ABS. Asta nu înseamnă că frânele nu vor merge, ci doar ca în caz de o frână mai puternică, ABS-ul nu va funcționa. Din acest motiv, este recomandat să mergi cu mașina cât mai repede la un sevice și să rezolvi problema.

Când pui o frână mai puternică, ABS-ul se va activa instant, iar tu vei simți o pulsație în pedala de frână. Atunci când se întâmplă asta, ține în continuare frâna apăsată până când finalizezi manevra în siguranță. ABS-ul a intrat în funcțiune pentru a preveni roțile să se blocheze și a te ajuta pe tine să controlezi mașina mai ușor.

Conducerea cu martorul de ABS aprins nu este recomandată, din moment ce acest sistem este foarte important pentru siguranța ta. De asemenea, se poate întâmpla ca atât martorul de ABS, cât și cel de frână să fie aprinse în același timp. În acest caz, trebuie să inspectezi de urgență întreg sistemul de frânare. S-ar putea să ai o problemă cu sistemul hidraulic, pierderi de lichid de frână etc. Cel mai bine ar fi să tractezi mașina la cel mai apropiat service, ca să nu riști să rămâi fără frâne în timpul mersului.

Mai mult >>>

Adaugati comentariu