O parte din camioane nu se mai produc, doar piese de schimb pentru ele, pentru intretinerea acestora. De multe ori insa cererea de piese de schimb este atat de mare incat acestea lipsesc din stoc.
Lipsa de piese de schimb pentru o scurta sau mai lunga perioada de timp poate crea alte probleme sau intarzieri de aceea trebuie gasite alternative. Producatorii de piese aftermarket care produc o mare parte din piesele de schimb necesare in industria auto vor umple acest gol.
Cum sa iei piese auto aftermarket?
Cu totii stim ca piesele originale sunt recunoscute ca fiind piesele de cea mai inalta calitate. Sunt piesele cu care orice vehicul a fost dotat la iesirea din fabrica. Bineinteles ca aceste piese sunt si cele mai scumpe si de multe ori proprietarii de vehicule cauta solutii mai ieftine pentru reparatii.
Totusi trebuie sa recunoastem ca poti beneficia de anumite avantaje daca faci reparatii cu piese originale. De exemplu ai certitudinea ca reparatia a fost facuta cu piese de calitate. Chiar si piesele aftermarket pot fi de calitate dar nu toate firmele ofera aceeasi calitate si nu intotdeauna stii care sunt cele care chiar fac calitate. Inainte sa facem comanda la piese cutii viteze, cel mai bine ar fi sa filtram ofertele in functie de urmatoarele criterii.
Renumele firmei producatoare
Aceste piese aftermarket sunt o alternativa foarte buna la piesele originale. Calitatea lor fluctueaza in functie de producator asa ca in cazul in care dorim sa cumparam piese de schimb aftermarket, cel mai important este sa ne documentam despre producator.
Daca producatorul de piese de schimb este renumit pentru calitatea pieselor de schimb produse, atunci produsele in mod sigur vor fi foarte bune. Este posibil insa ca diferenta de pret dintre piesele originale si cele aftermarket sa nu fie foarte mare. Costurile de productie si de marketing de cele mai multe ori isi lasa amprenta pe piesa.
Chiar si un producator de piese de schimb care nu este renumit, poate avea produse de calitate, astfel vom beneficia de un produs la un pret bun. Totusi trebuie sa fim atenti pentru ca de multe ori piesele cele mai ieftine sunt si cele mai slabe din punct de vedere calitativ.
Garantia ca reper al calitatii
Daca nu cunosti bine producatorul de piese, nu ai cum sa stii ca piesa este sau nu de calitate. Un reper iti poate oferi garantia data de acesta. O garantie lunga poate insemna o calitate buna a pieselor vandute. Un producator nu ofera o garantie lunga doar daca stie ca piesele sunt de calitate si are incredere in acestea.
Trebuie insa citite conditiile in care sunt oferite aceste garantii. Sunt unele reguli clare dupa care sunt asigurate aceste garantii. De exemplu, nici o firma producatoare de piese de schimb nu asigura garantia unei piese care nu este montata la un service autorizat.
Montarea la un service autorizat este garantia insasi ca acesta a fost montat corect si defectiunea nu este din cauza montarii. Daca totusi piesa s-a stricat, se va face o ancheta la firma producatoare si sunt sanse ca piesa sa fie schimbata.
Intreaba la service
Probabil este cea mai buna solutie sa intrebi pe cineva care lucreaza zilnic cu aceste piese. Locul cel mai potrivit este la service-ul la care faci reparatia camionului tau. Mecanicul stie cu ce piese lucreaza si cat tin aceste piese. Daca o piesa tine putin si camionul revine des la reparatii, poate inseamna ca piesa este de slaba calitate.
Daca un producator are multe piese de slaba calitate, este imposibil ca mecanicul sa stie ca acele piese nu sunt atat de bune si poate sa ofere o alternativa la ele.
Te intrebi daca poti sa iei sau nu piese aftermarket? Raspunsul nu poate fi decat un DA mare, atata timp cat te asiguri ca ai trecut producatorul prin filtrul tau de criterii. Majoritatea pieselor de schimb care circula pe piata auto si camioane sunt piese auto aftermarket. Daca alegi bine producatorul de piese, poti beneficia de un produs cu un raport/calitate pret foarte bun.