Ce pericole ascund odorizantele de mașină

Un miros plăcut și proaspăt la bord oferă o călătorie relaxantă. Puțini știu însă că acest miros plăcut este extrem de periculos pentru sănătate. Pe lângă alergii și dureri de cap pot provoca probleme serioase la nivelul întregului organism.

Ce conține un odorizant auto:

Limonene – cauzează alergii ale pielii și iritații la nivelul ochilor.

Propanul – afectează sistemul cardiovascular

Benzenul – poate provoca boli grave precum leucemia. Calea principală de pătrundere este cea respiratorie, urmată de cea transcutanată și rar digestivă. Se distribuie în țesuturile și organele bogate în lipide (țesut adipos și măduva osoasă), de unde benzenul este eliberat lent în circulație, având o remanență mare.

– Ftalații  –  substanțe chimice utilizate în industrie în calitate de plastifianți pentru producția de materiale plastice, vopsele, cosmetice. Ftalații au efecte  toxice asupra rinichilor și ficatului, dar poate provoca și diverse forme de cancer.

Formaldehida – substanță toxică, inclusă în clasa substanțelor probabil cancerigene. Totuși o putem găsi chiar în casele noastre, fiindcă ea intră în componența dezinfectanților, adezivilor pentru tapet, vopselelor, parfumurilor, materialelor textile rezistente, spumelor folosite pentru izolare și, cel mai important, în mobilierul făcut semifabricat din lemn: pal, PFL, placaj.

Alte substanțe toxice

Ce pericole ascund odorizantele de mașină

O alternativă sănătoasă este adorizantul pe care îl poți face acasă. Ai nevoie de o sticluță cu pulverizator, 150 ml apă și 10-15 picături ulei parfumat. Pulverizează atunci când dorești să împrospătezi aerul din habitaclu.

Sursa Eva, Sănătate bzi,

Adaugati comentariu