Alergia – factor de risc crescut de accidente

Alergia este o reacție anormală a organismului la una sau mai multe substanțe, numite alergeni. Gama de alergii este diversă, la fel și substanțele care o provoacă.  Aproximativ 20% din populație suferă de alergie în diferite forme ale sale.

Reacțiile alergice determină simptome variate, ale diferitelor organe şi sisteme, localizate mai frecvent la nivelul:

nasului  – rinita alergică vine la pachet cu simptome precum mâncarime şi congestie nazală, strănut şi secreţii nazale apoase. Este de asemenea, cea mai răspândită formă de alergie.

plămânilor – astm bronșic, cu dificultați în respirație.

ochilor – conjunctivită, usturimi și mâncărimi ale ochilor.

Șoferii care suferă de alergii trebuie să dea dovadă de multă prudență atunci când călătoresc. Alergiile netratate pot duce la multe probleme, inclusiv la un posibil accident de mașină. Strănutul la volan poate deveni periculos, pentru că la fiecare strănut închidem ochii din reflex pentru câteva secunde. În timpul stănutului poți trage instinctiv de volan, poți trece pe culoarea roșie a semaforului sau este posibil să nu observi pietonii aflați pe trecere.

Șoferii care știu că reacționează alergic la polen trebuie să întrețină regulat filtrele aerului condiționat și aparatului de ventilație din autoturism și să schimbe filtrele din timp. Dacă praful îți pune probleme, trebuie să știi că o mașină curată va ține alergia la distanță. Aspiră bine scaunele și sterge praful care se depune în interior. Chiar și odorizantele auto cu miros puternic  pot declanșa crizele puternice de strănut. Evită aceste produse și ține cont de faptul că reprezintă un adevărat pericol pentru organism.

De asemenea, tratamentul medicamentos pentru alergici implică pastile și picături care pot scădea dramatic capacitatea de concentrare a șoferului. Discută cu medicul responsabil și tratează această problemă cu maximă șeriozitate, deoarece o clipă de neatenție te poate costa scump.

 

Adaugati comentariu