Vremea rece s-a instalat deja și, împreună cu aceasta răcelile de sezon. Faptul că împarți același spațiu cu o persoană răcită reprezintă cel mai riscant factor, deorece aerul este cel mai rapid mediu de difuzare al microbilor și infecțiilor. O serie de boli precum rubeola, rujeola, varicela, gripa, guturaiul, tusea, pneumonia. tuberculoza, meningita se pot lua de la persoanele care le poartă.
„Infecţiile se realizează prin transmiterea microorganismelor patogene de la sursă la omul sănătos. Dintre mediile de circulaţie a microbilor, aerul este unul preferat, pentru că particulele de praf sau salivă au posibilitatea de a contamina persoane dintr-o rază de apropiere de 1,2-2 metri, cu o rezistenţă de până la 30-40 de minute. Astfel, pericolul de îmbolnăvire devine direct proporţional cu distanţa la care ne aflăm de bolnav şi de durata contactului”, avertizează dr. Teofil Roşu, medic specialist Boli Interne la Centrul Medical Focus.
Cum să te protejezi:
- Când folosești un mijloc de transport în comun atingi același obiecte (bare, scaune) pe care le-au mai atins mii de persoane înainte. Spală-te pe mâini cu săpun înainte de a pleca de acasă, de la birou, școală etc și evită să-ți atingi nasul, gura și ochii în transportul în comun. Nici după aceea, nu este recomandat, ci, abia după ce ai ajuns într-un loc în care te poți spăla pe mâini.
- Pentru că în orele de vârf mai toate mijloacele de transport în comun sunt aglomerate, încească să-ți acoperi gura și nasul cu un șervețel, mai ale în sezonul gripal, cum este si cel pe care-l traversăm acum.
- Dacă ai răcit, stai acasă până te refaci. Altfel, vei transporta microbi pe care îi vei da mai departe. Având grijă de tine, ai grijă și de ceilalți.
- Alte soluții la îndemână: masca medicinală de unică folosință, gelul dezinfectant pentru mâini, mănuși subțiri pentru a evita contactul direct cu diferite suprafețe, întărirea sistemului imunitar.
Sursa Romania Libera