Gianina este cea mai nonconformistă prezentatoare TV de pe la noi. Departe de a fi o păpuşă de porţelan, gazda Orei G şi a Efectului MG de pe TVR a plecat în 2002 cu papucii prin deșert.
Pe Gianina o cunoaştem de la televizor, în care este “captivă” de multă vreme şi nu se gândeşte să renunţe. În copilărie se vedea taxatoare pe autobuz şi mai apoi economist. A considerat că Ştiinţele Economice se
potrivesc mai bine cu intenţiile ei de viitor aşa că a absolvit cu brio ASE-ul, pentru ca ulterior să schimbe iarăşi macazul către regie şi producţie de film/TV la UNATC. Vă poate părea bizar, dar aceasta e Gianina, schimbătoare şi efervescentă, mereu în căutare de lucruri noi.
AutoExpert: Cât de mult te-a îmbolnăvit microbul auto? Eşti pasionată de automobile sau consulţi piaţa doar atunci când te afli în căutarea viitoarei maşini?
Gianina Corondan: Multă vreme nu deosebeam maşinile decât cu ajutorul culorilor, pe care, slavă Domnului, nefiind daltonistă şi fiind atentă la cuburi în copilărie, le mai nimeresc. A venit şi momentul căutărilor, şi am luat drept bune sfaturile celor mai pregătiţi în domeniu cu calitatea suplimentară de a-mi fi prieteni şi mi-am ales prima maşină. Dar discuţiile ulterioare au devenit din ce în ce mai complexe. Eu am mai multe grupuri de prieteni. Când ajung să-mi petrec timpul cu un grup anume, totul se schimbă. Una din găşti e alcătuită din oameni pur şi simplu înnebuniţi, îndrăgostiţi, hipnotizaţi de maşini iar când ajung în mijlocul lor, încep să fiu extrem de interesată, mă cuprinde febra întrebărilor, pofta de a conduce o maşină mai bună, mai frumoasă, mai sofisticată.
AEx: Ştiu că acum conduci o Skoda Fabia. Pe viitor ce maşină ţi-ai dori şi de ce?
G.C.: Aaaa, n-am reprezentări ale viitorului într-o anumită maşină! De obicei îmi închipui anii care vin în maşina pe care o conduc la momentul respectiv, deci acum mă gândesc că numai în Skoda Fabia e fain, mai ales că are cele mai surprinzătoare dotări comparativ cu tot ce am condus. Sau galopez cu imaginaţia şi conturez un gând în care aş conduce o farfurie zburătoare, ornată cu diverse beculeţe, cu flash-uri împachetând-o ca pe-o shaorma, gonind în mare viteză, aterizând lin, în timp ce eu, înrămată de un pupitru extrem de sofisticat, apăs un buton secret, iar farfuria se umple instantaneu cu ciorbă de văcuţă…zburătoare.
AEx: Cu toţii ştim că eşti o “victimă” a modei. Este must have pentru maşina ta să se încadreze în această categorie?
G.C.: Nu mă amuză să fiu în coloană. Aşa că maşina se integrează perfect în dorinţa mea de a fi Gigi-contra. Dar în cazul apartamentelor cu patru roţi în care ne dăm zilnic prin trafic, acestea trebuie să asigure un minim de bună dispoziţie, dată de gradul de confort, dotări, culori, fineţe, figura cu care ele ies în lume, pentru a-mi intra în graţii.
AEx: Povesteşte-ne despre primele tale experienţe în calitate de şofer şi despre Tico-ul tău roz!
G.C.: Ooo! Au fost experienţe de toate tipurile, de la oprirea inopinată a motorului în plină intersecţie până la a-mi încuia cheia lăsată în contact, deci păţanii general valabile. Dar cu timpul am început să am aventuri specifice. De exemplu, la doua-trei zile după ce am luat Tico, vrând să parchez într-o parcare uriaşă unde mai exista doar o maşină, am reuşit performanţa de a tampona maşina parcată liniștit, a-mi sparge un far şi a face o primă vizită la sectia de Poliţie. Nu de alta, dar eu doream să fie ordine, să formez un grup de interese, aşezândumă lângă colega. Nu mi-a reuşit, aşa că, de-atunci, am tot încercat să fac opinie separată. Cu vopsirea Tico-ului aventura a început din pricina emisiunii “Ora G”, pe care o realizam la acea oră. Am vrut să filmăm procesul de vopsire a autoturismelor oarecare, aflate în proprietatea populaţiei, să se ştie că e la îndemâna oricui să-şi personalizeze chiar şi maşina, aplicând culori, modele, inscripţii de toate felurile. Cum nimeni nu-şi punea la bătaie propriul autoturism, m-am oferit voluntar. Şi am ales rozul, cea mai nebună culoare pe care o aveau cei de la Glasurit. Ei au intervenit cu propunerea jantelor ciclam. Astfel am ajuns acasă dimineaţa, după 12 ore de filmare.
AEx: Ce părere ai despre automobilele hibride?! Te vezi la volanul unui astfel de model?
G.C.: Mi se par grozave. Sunt rodul înaintării în miezul ştiinţei şi tehnologiei şi accentuării înţelegerii unor fenomene care ne privesc pe toţi. Sunt pasul înainte pe care-l aşteptăm de când eram nerăbdători să vină anul 2000 cu marţieni cu tot. Eu agreez teribil orice noutate tehnologică, orice are o mică sclipire, acel mic accesoriu care îmbunătăţeşte viaţa. După cum încerc din răsputeri să determin lumea să ia în seamă pericolele care ne pasc din pricina încălzirii globale. Doar că aceste automobile, prin preţul ridicat pe care-l impun, încurajează pe de altă parte genul de afaceri purtătoare de sufocare globală. Dar, per ansamblu- răspuns afirmativ.
AEx: Povesteşte-ne despre experienţa “Cu papucii prin deşert”!
G.C.: O experienţă fierbinte din multe puncte de vedere. Cu peripeţii, cu zile în şir la volan, cu imagini exotice, cu risc, cu adrenalină, cu frustrări, cu suspans. Esenţă de viaţă. În 2002 am luat-o din loc pe ruta Bucureşti-Dakar, gonind prin Europa, apoi spre Africa, cu trecere prin Maroc, Mauritania şi Senegal. Am văzut o mulţime de lucruri deosebite, sate de baştinaşi, târguri pitoreşti, locuinţe de bogătaşi, am condus pe malul oceanului cu valurile ciocnindu- ne portiera, am “dez-nisipat” (cuvânt inventat de noi) maşinile care se mai blocau în peticele de nisip înşelător, am cântat şerpilor şi am hrănit maimuţe, iar în final am donat Senegalului toate
cele 7 Dacii-papuc. A fost o acţiune umanitară foarte dinamică, de care puţini au parte în viaţă.
AEx: Ce părere ai despre noul trend: SUV-ul maşina femeilor şi Coupe-ul maşina bărbatului?! Cum percepi femeile care conduc astfel de maşini?
G.C.: Se echilibrează măcar la nivel vizual forţele. Astfel, femeile devin mult mai puternice şi mai sfătoase, un fel de haidamaci pe roţi, iar bărbatul devine mai atent la detalii, iubitor de jucărele, pedant şi chinuit de microbul asortării. E ceva normal. E un fel de alegere pentru căsătorie: femeile caută protecţie, iar bărbaţii delicateţe, supleţe, simetrie, rotunjumi care să dea naştere pruncilor. Aş zice că totuşi bărbaţii exagerează. Prunci?! Hello! Lăsaţi-le pe femei. Cred că lor totuşi le stă bine cu orice tip de maşină. De-aia la saloane auto femeile devin abţibilduri ale modelelor trăznet de autoturisme.
AEx: Asculţi muzică la volan? Care sunt artiştii tăi preferaţi de ascultat în maşină? Alcătuieşte un scurt play list.
G.C.: Ascult orice. Mult radio. BBC şi RFI. Îmi plac alternările de reportaje şi muzică, de Limba Română
şi limbi străine, alt gen de muzică şi ştiri decât se ascultă de obicei. Dar combin şi cu muzică, sunt un DJ adevărat care mixează rock cu pop şi iar cu rock. Am nişte discuri ale trupei Skunk Anansie pe care îmi fac vocalize, mai am Foo Fighters, o combinaţie Billy Idol, Allanis Morisette şi Janice Joplin, Beatles şi, neapărat, Quartz.
sursa foto: Radu Borcea
Autor: Radu Borcea