În condiții de iarnă, distanţa între vehicule şi modalitatea de frânare sunt diferite, astfel că stilul de condus al fiecărui șofer trebuie adaptat la condițiile dificile de trafic, vizibilitate și aderență. Așadar, cum conduci iarna? TOP 10 sfaturi utile.
1. Frânează din timp și păstrează distanța
Iarna, fii atent la drum şi păstrează o distanţă mai mare între tine şi celelalte maşini. Pentru o mai mare siguranţă, în condiţii de iarnă, experţii recomandă să măreşti această distanţă de 3,5 ori. Pentru a evita pierderea controlului pe drumurile alunecoase, atunci când iei virajele încetineşte în linie dreaptă, înainte de viraj. Menţine o viteză scăzută şi constantă în curbă, pentru a nu pierde controlul maşinii. Nu frâna. Aşteaptă până când ieşi din viraj pentru a accelera din nou.
2. Ce să faci pentru a evita derapajele
Pentru a evita derapajul la demarajul pe zăpadă, acceleraţi progresiv. Pentru a prelua controlul atunci când derapează roţile din faţă, încetineşti ridicând piciorul de pe acceleraţie. Dacă este necesar, apeşi uşor pe frână fără să blochezi roţile. Dacă pierzi controlul roţilor din spate (dar ai în continuare controlul roţilor din faţă), la o maşină cu tracţiune pe faţă, accelerezi uşor pentru a recăpăta controlul. În cazul maşinilor cu tracţiune pe spate, ridici uşor piciorul de pe acceleraţie până când simţi că roţile din spate şi-au recăpătat controlul. Apoi, accelerezi uşor pentru a menţine viteza. În niciun caz nu ar trebui să frânezi, acest lucru determină dezechilibrul axei spate.
3. Nu dezactiva sisteme de siguranță
Sistemele de siguranță activă sunt extrem de utile pe timp de iarnă, astfel că dezactivarea lor, la mașinile la care este tehnic posibil, este total nerecomandată. Sistemul de frânare anti-blocare (ABS) te ajută să opreşti maşina în condiţii de siguranţă, fără riscul de a bloca roţile şi a pierde controlul. Sistemul de control al tracţiunii (TCS) te ajută să previi patinarea roţilor pe suprafeţele alunecoase, iar sistemul electronic de control al stabilităţii (ESC) să reduci la minim patinarea roţilor.
5. Alege anvelopele de iarnă potrivite
Prin echiparea cu anvelopele de iarnă potrivite, se reduce distanţa de frânare: cu 31 m la anvelopele de iarnă, comparativ cu frânarea cu anvelope de vară, pe zăpadă. Lamelele cu care sunt prevăzute anvelopele de iarnă acţionează ca nişte „gheare” care se înfig în zăpadă, tracţiunea fiind astfel îmbunătăţită. Contrar opiniei generale, anvelopele de iarnă nu se uzează mai repede decât anvelopele de vară. Acest lucru vă permite să montaţi din timp anvelopele de iarnă, astfel încât să nu […]