Papa s-ar putea deplasa cu un papamobil 100% românesc

Cu ocazia vizitei sale în România, Sanctitatea Sa Papa Francisc s-ar putea deplasa cu un papamobil fabricat în România.

Într-o conferință de presă, primarul Iașului, Mihai Chirică a declarat că, în timpul vizitei sale la Iași, Papa Francisc se va deplasa cu un papamobil fabricat în România.

Mihai Chirică:

„Tot ceea ce ne dorim e să transmitem mesajul că Iașul și România sunt vizibile ca elemente de identitate. Voi face o dezvăluire, papamobilul va fi românesc. Este promisiunea grupului Dacia Renault, care deja lucrează la cele două papamobile cu ajutorul cărora Papa Francisc va vizita România”.

Contactați de presă, reprezentanții Dacia au declarat că există discuții referitoare la papamobil, dar încă nu s-a luat nici o decizie.

Mi-a tras un pumn. Papa glumește după ce s-a lovit la cap de geamul papamobilului

Nu este pentru prima dată când Papa Francisc a călatorit cu o mașină fabricată în România. În anul 2016, în vizita de trei zile din Armenia, Sanctitatea Sa a avut la dispoziție un Logan alb.

Papamobil este denumirea neoficială dată de enoriași pentru un automobil special construit, folosit de către Papa în cursul aparițiilor publice. Cuvântul este rezultatul combinației dintre cuvintele Papa și automobil.

Deși au existat mai multe variante de mașini construite special pentru Papa, promotorul acestui tip de automobil, a fost Papa Ioan Paul al II-lea, care l-a folosit pentru prima dată cu ocazia vizitei din Polonia, țara sa natală, dupa ce a fost ales Papa. Papamobilul avea culoarea albă, o viteză de 6 Km/h, și a avut la bază marca poloneză de automobile STAR, o mică camionetă construită la o firmă din Starachowice.

Un alt model a fost construit în anul 1979 pentru Papa Ioan Paul II-lea cu ocazia primei sale vizite în Irlanda, care era mult mai mare decat cel folosit astăzi la Vatican. Un altul a fost un Mercedez-Benz modificat, cu o mică cameră de sticlă în spate unde stătea Papa.

Ca urmare a încercării de asasinat a Papei Ioan Paul al II-lea în anul 1981, papamobilul a fost construit cu sticlă anti-glonț pe toate cele patru laturi. Cu toate acestea, uneori a fost condus cu geamurile deschise. În primele sale zile de potificat, Papa Benedict al XVI-lea a folosit un papamobil care avea partea din spate deschisă, fără geamuri.

Mai multe detalii aici

Adaugati comentariu