Autostrăzile sunt destinate preponderent circulației rapide a autovehiculelor în condiții de deplină siguranță. Din acest motiv este interzisă circulația pe autostradă a pietonilor, vehiculelor cu tracțiune animală, bicicletelor, mopedelor, maşinilor agricole şi tractoarelor.
La noi în ţară majoritatea autostrăzilor au numai două benzi. Pe acest tip de autostradă se circulă numai pe prima bandă, iar cea de-a doua se foloseşte numai în cazul depăşirilor, după care se revine pe prima bandă.
La intrarea pe autostradă nu trebuie uitate: semnalizarea intenţiei de a intra pe autostradă, încadrarea pe banda de intrare, accelerarea pentru a ajunge la viteza la care se desfăşoară traficul, acordarea de prioritate
tuturor celor care circulă deja pe drumul de mare viteză.
După ce s-a executat manevra de intrare, trebuie să se rămână pe prima bandă până ce se va adapta viteza de deplasare la condiţiile de trafic, apoi se va putea executa manevra de depăşire prin trecerea pe banda a doua.
Ieşirea de pe autostradă se poate face numai prin locurile destinate acestui scop, acestea fiind marcate din timp cu panouri de atenţionare şi cu semne clare, la distanţe ce încep de la 1 km, continuând apoi cu atenţionări la distanţe din ce în ce mai mici, de 500 metri, 200 metri, 100 metri şi 50 metri înainte de a se intra pe banda de ieşire.
Pentru a putea pătrunde pe banda de ieşire în siguranţă trebuie să se fi executat manevra de încadrare pe banda din dreapta din timp. Staţionarea se poate face doar în spaţiile amenajate.
Oprirea pe drumul de mare viteză se poate face numai atunci când apare o defecţiune ce impiedică automobilul să mai poată circula.
Pe autostradă se poate executa manevra de oprire numai în condiţii speciale: la semnalul unui agent de poliţie, în cazul în care este nevoie să se prevină o tamponare sau un alt accident sau la apariţia luminilor roşii pe panouri.