Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea beneficia de transport gratuit cu trenul chiar dacă au depășit vârsta de 26 de ani. În acest moment, doar cei cu vârsta de maximum 26 de ani pot circula gratuit cu trenul.
Toţi studenţii, masteranzii și doctoranzii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă (licenţă, master, doctorat) în cadrul instituţiilor acreditate de stat, indiferent de vârstă, ar putea merge gratis cu trenul, conform Propunerii legislative privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanţării învăţământului. Momentan, această prevedere nu se aplică, pentru că propunerea legislativă se află încă în dezbatere. Dacă va fi aprobată de Senat, care este Cameră decizională, proiectul de lege trebuie promulgat de preşedintele țării şi va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (2) al art. 205 (doar studenţii cu vârsta de până la 26 de ani pot beneficia de reduceri la transport – n. red.) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 (…) studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă – licenţă, master, doctorat – în instituţiile de învăţământ superior acreditat, indiferent de vârstă, vor beneficia de gratuitate la transportul feroviar intern”, se arată în propunerea legislativă de la Senat.
Gratuitatea la transportul feroviar pentru studenții cu vârsta de până la 26 de ani a fost introdusă prin OUG 2/2017 şi detaliată prin Hotărârea de Guvern nr. 42/2017. Limita de vârstă a fost însă contestată de mai multe voci în ultimul an, fiind considerată discriminatorie.
Gratuitatea este valabilă la clasa a II-a a trenurilor şi doar pentru călătoriile în ţară. La achiziţionarea biletelor, studenții trebuie să prezinte legitimația de transport eliberată de instituţia de învăţământ la care sunt înscrişi, precum și un act de identitate.
Sursa avocatnet.ro, foto