Măști sanitare pentru călătorii din mijloacele de transport în comun – măsura luată de STB pentru prevenirea apariției unor focare de infecție, în contexul în care gripa face din ce în ce mai multe victime. Măștile vor fi distribuite de șoferul mijlocului de transport sau de către controlori.
„Ca element de noutate, anul acesta, Societatea de Transport Bucureşti intenţionează să achiziţioneze şi să distribuie către toţi călătorii care vor dori acest lucru măşti sanitare, pentru ca să fie prevenită şi mai mult apariţia unor focare de infecţie, mai ales în mijloacele de transport în comun”, a declarat directorul companiei, Andrei Creci.
Te-ar putea interesa si
Cum să te protejezi de microbii din mijloacele de transport în comun
Prevenirea apariţiei unor focare de infecţie
Concomitent, se va folosi cloramină pentru dezinfectarea barelor de susținere. „Având în vedere că este vorba despre fonduri publice, vom stabili care este modalitatea urgentă, dar legală de a achiziţiona într-un tip cât mai scurt un număr mai mare de măşti sanitare de protecţie pe care să le distribuim călătorilor care nu deţin deja una, în momentul în care urcă în autobuz, în tramvai sau troleibuz”, a a precizat primarul capitalei, Gabriela Firea, citată de Agerpres.
„Infecţiile se realizează prin transmiterea microorganismelor patogene de la sursă la omul sănătos. Dintre mediile de circulaţie a microbilor, aerul este unul preferat, pentru că particulele de praf sau salivă au posibilitatea de a contamina persoane dintr-o rază de apropiere de 1,2-2 metri, cu o rezistenţă de până la 30-40 de minute. Astfel, pericolul de îmbolnăvire devine direct proporţional cu distanţa la care ne aflăm de bolnav şi de durata contactului”, avertizează dr. Teofil Roşu, medic specialist Boli Interne la Centrul Medical Focus.
Măştile sanitareau rolul de barieră în transmiterea virusului antigripal, deoarece opresc picăturile de respirație care conțin virusul.
Cum se poartă corect masca
„Cu partea colorată în exterior, cu banda specială pentru nas – logic – în zona nasului, cu apăsare fermă, cu bărbia, gura şi nasul acoperite, cu părţile laterale ale măştii cât mai bine lipite de obraji. Nu se poartă diferit! Nu procedaţi ca în sfaturile livrate pe internet de persoane neavizate care spun că trebuie să fie cu albul în interior când eşti sănătos şi cu albul în exterior când eşti bolnav”, este sfatul medicului Vasi Rădulescu.
Pingback: Măști sanitare pentru cei care merg cu mijloacele de transport în comun - Ziare pe Net