RATB va deveni STB

RATB își va schimba denumirea în STB. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis ieri, 22 februarie 2018,  reorganizarea RATB, din regie autonomă în societate pe acţiuni. 

„Se aprobă reorganizarea Regiei Autonome de Transport Bucureşti prin schimbarea formei juridice din regie autonomă în societate pe acţiuni în următoarele condiţii: acţionari – Municipiul Bucureşti prin Consiliul General al Muncipiului Bucureşti şi judeţul Ilfov, prin Consiliul Judeţean Ilfov; denumirea societăţii pe acţiuni rezultată prin reorganizarea regiei autonome va fi „Societatea de Transporturi Bucureşti STB SA”, se arată în proiectul votat, joi, în şedinţa CGMB.

Odată cu transformarea în societate comercială, consilierii municipali au votat și pentru delegarea serviciului de transport public către STB, pe un termen de 1 an. La expirarea acestui termen, serviciul va fi delegat tot către STB, pentru 10 ani. Personalul din cadrul RATB va fi preluat şi reîncadrat pe aceleaşi funcţii, cu menţinerea tuturor drepturilor şi obligaţiilor de către STB, prevede proiectul.

Adrian Sorin Mihail, directorul general al RATB, a fost mandatat pentru îndeplinirea tuturor formalităţilor privitoare la reorganizarea regiei în societate. În acest fel, transformarea în societate pe acţiuni a RATB va asigura condiţiile pentru o funcţionare mai eficientă, mai economică, cu o marjă de profitabilitate şi cu posibilitatea de participare la licitaţii şi de accesare a fondurilor europene.

Denumirea de STB este una istorică sub care s-a înființat prima societate de transport a Municipalității bucureștene, din 1909. Din 1921 începe o nouă perioadă de dezvoltare a instituţiei, iar STB a ajuns astfel cea mai importantă societate de transport public din ţară.

În 1950, Societatea comunală a tramvaielor din Bucureşti devine „Întreprinderea de Transport Bucuresti” (ITB) şi asigura transportul în comun pe 27 de trasee de tramvaie şi 24 de trasee de autobuze.

În 1990, Primăria Capitalei decide transformarea ITB-ului în Regia Autonomă de Transport Bucureşti şi se elaborează o nouă strategie privind funcţionarea şi dezvoltarea transportului public de suprafaţă din Bucureşti.

Sursa Mediafax, b365.ro

 

Adaugati comentariu