Surprinzător, București, cu peste 1,2 millioane de mașini înmatriculate, nu este printre cele mai poluate orașe din România în 2018, conform unui raport publicat de AirVisual.
Pe primul loc în clasament se află Iași, cu un coeficient moderat de poluare. La Iași, concentrația medie de particule în suspensie este de 27 de micrograme pe metru cub. Pe locul 2 se află Cluj-Napoca (21,4 micrograme pe metru cub) și de Brașov (21,3 micrograme pe metru cub).
Capitala României, București, se poziționează abia pe locul 4, cu un coeficient de poluare de 20,3 micrograme pe metru cub, deși aici sunt înmatriculate pe metru cub.
La polul opus se află Constanța (12,4), Brăila (12,5) și Galați (13,1) și Văleni. Topul a fost realizat pe baza datelor furnizate în 2018, de stațiile de monitorizare a aerului.
În clasamentul global, capitala României se află pe locul 680 dintre cele trei mii de orașe analizate. Topul general este dominat de orașe din India, China și Pakistan.
În clasamentul celor mai poluate țări, condus de Bosnia și Herțegovina, România se află pe locul 9. Statele cu cel mai redus grad de poluare sunt Islanda, Finlanda, Estonia, Suedia și Norvegia.
Datele oficiale arată că mor anual peste 6,5 milioane de oameni, din cauza unor boli asociate poluării, la nivel global. 25.00 dintre aceștia sunt din România. Numerele îngrijorătoare le depășesc pe acelea cauzate de războaie, crime, HIV, SIDA și malarie la un loc.