Acordarea primului ajutor în cazul unui accident rutier

Lipsa drumurilor bune, reparațiile de slabă calitate, gropile adânci, nesemnalizarea corespunzătoare a reparațiilor la care se adaugă oboseala și graba, duc la scăderea randamentului la volan și toate acestea pot reprezenta cauze care duc la producerea accidentelor rutiere. Prudența, verificarea temeinică a mașinii și răbdarea în trafic, vă pot scuti de multe neplăceri. În cazul în care, sunteti martorul unui accident auto este bine să stiți că acordarea primului ajutor până la sosirea ambulanței, poate salva vieți.

Iată ce trebuie să faceți:

  1. Dirijați traficul, astfel încât să împiedicați producerea altor accidente. Așezați triunghiurile reflectorizante pe partea carosabilă, în fața și în spatele autoturismului.
  2. Sunați imediat la 112 și dați datele accidentului (adresa exactă, câți răniți sunt, ora accidentului etc)
  3. Verificați starea victimelor, dacă sunt conștiente sau nu. Aveți în vedere eliberarea și degajarea căilor respiratorii. În cazul unei hemoragii, încercați oprirea acesteia prin aplicarea compreselor sterile și a pansamentului compresiv.
  4. Examinarea rapidă a stării. Pentru detectarea eventualelor răni și contuzii se vor examina capul, nasul, ochii, pieptul, urechile, abdomenul, pelvisul și membrele victimei. I se va solicita acesteia să-și miște degetele pentru a se verifica circulația sau funcția lor. (Sfatul medicului.ro)
  5. În cazul unui accident grav, nu se recomandă scoaterea victimei din mașină, pentru că ar putea prezenta leziuni grave la nivelul coloanei vertebrale și orice modificare a poziției, îi poate agrava starea. Așteptați până la sosirea echipelor de specialitate.
  6. Dacă victima nu mai are puls este semnul unui stoc cardiac. Respirația artificială este de mare ajutor în acest caz. Dacă gura victimei este încleștată, respirația artificială se poate face și prin nările acesteia. De asemenea, se face masaj cardiac prin apăsarea ritmică cu podul palmelor pe piept.
  7. Gâtul și coloana vertebrală pot fi primele afectate, așa că orice mișcare trebuie atent verificată.
  8. Aplicați comprese sterile pe rănile deschise. Se poate folosi apă oxigenată.
  9. Pentru evitarea complicațiilor la nivelul unei fracturi, se recomandă imobilizarea zonei fracturate.
  10. Asigurați-vă că poziția pe care o are victima îi permite o bună respirație.

România înregistrează a 2-a poziție europeană în topul deceselor provocate de accidente rutiere. Aproximativ 2100 de persoane mor anual în astfel de accidente grave.

„Principalele cauze ale accidentelor rutiere în România sunt traversarea neregulamentară, neacordarea de prioritate, atât pietonilor cât şi vehiculelor şi viteza neadaptată la condiţiile meteo-rutiere. Totodată, principalii factori care favorizează accidentele rutiere grave sunt conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, nepurtarea centurii de siguranţă, oboseala la volan şi folosirea telefonului mobil fără a avea dispozitive hands-free.”(Gandul.info)

Adaugati comentariu