Suntem grăbiți mai tot timpul, așa că mașina ne ajută să facem slalom printre toate activitățile de peste zi. Însă, timpul petrecut în mașină își poate pune amprenta asupra noastră, într-un mod negativ. Acuzați din ce în ce mai des dureri de spate, de mâini, de gât?
Iată ce se întâmplă când petrecem mult timp în mașină:
Atunci când conduci pentru o perioadă îndelungată, curbura lombară presează vertebrele şi discurile coloanei vertebrale, cauzând durere, vibraţiile şi şocurile din timpul condusului fiind şi ele un factor agravator.
Maşinile moderne au, în general, plafonul mai jos, ceea ce face necesară poziţionarea scaunului mai în spate şi menţinerea picioarelor mai drepte, cauzând astfel presiune la nivelul pelvisului şi, mai apoi, durere.
Durerile coloanei cervicale sunt şi ele aduse în discuţie deseori de către şoferii „suferinzi”. Acest lucru se datorează tot poziţiei greşite a scaunului. Deoarece este împins foarte în spate, şoferul trebuie să îşi întindă gâtul pentru a avea o vedere bună, acest lucru provocând, în timp, durere şi leziuni la nivelul coloanei cervicale.
Această poziţie (din imaginea de sus), tipică pentru majoritatea conducătorilor auto, produce cele mai mari riscuri pentru durerile de spate şi gât. Caracterizată prin poziţia corpului „prăbuşit”, umerii aplecaţi înainte şi capul întins, această poziţie poate fi extrem de periculoasă pentru sănătatea coloanei vertebrale, lombare şi cervicale.
Atunci când trunchiul este „prăbuşit” şi coloana nu este dreaptă, mişcările capului (stânga, dreapta) nu pot fi realizate corect, iar vizibilitatea va fi puternic redusă, punând în pericol viaţa şoferului şi a pasagerilor.
De asemenea, atunci când nu ai o poziţie dreaptă pe scaun, vibraţiile şi şocurile cauzate de condus afectează mult mai tare pelvisul, mişcându-l înainte şi înapoi, putând să cauzeze afecţiuni grave.
Expunerea îndelungată la aceste vibraţii, duce la oboseala şi suprasolicitarea muşchilor trunchiului, toate acestea concluzionându-se în timp în durere şi disconfort. Sursa
Mai jos, vă propunem câteva exerciții care vă vor ajuta să vă relaxați și totodată să obțineți beneficii. Statul la semafor nu va mai fi atât de plictisitor:
- Împingeți pumnii – Pentru acest exercitiu de stretching, strângeți pumnii și aduceți-i în dreptul pieptului (coatele în exterior). Împingeți apoi pumnii în față. Numărați până la 5, relaxeazați pumnii și repetați – Dietetik.ro
- Întindeți mâinile (cât spațiul vă permite) atât în față, cât și în lateral și în spate. Repetați acest exercițiu.
- Răsuciri repetate ale gâtului;
- Rotirea umerilor;
- Aducerea genunchilor la piept și menținerea lor. Reveniți la poziția inițială. Repetați.
- Abdomene. Da, abdomene! J Tot ce trebuie sa faceți este să trageți burta. Mențineți 5 secunde, după care reveniți. Repetați. Pe masură ce mușchii abdominali devin mai puternici și exercitiul mai ușor, măriți treptat durata.
- Fesieri bombați. Încordați mușchii fesieri și strângeți cât puteți, până numărați la 10. Repetați.
- Spatele drept și respirație profundă; acest exercițiu vă va ajuta să vă relaxați;
- O talie subțire. Din poziția dreaptă, răsuciți trunchiul mai întâi către dreapta, apoi către stânga.
- Pentru interiorul coapselor. Pentru tonifierea mușchilor coapselor, puneți o pernă (sau o minge de fitness) între genunchi și strângeți cât puteți de tare.
- Foto 1