Arrivederci, diesel! Mașinile pe motorină vor fi interzise la Roma!

Roma diesel

Roma le închide porțile-n nas motoarelor diesel, începând cu anul 2024. Anunțul a fost făcut de primarul Capitalei Italiei, Virginia Raggi, în cadrul conferinței anuale Women4Climate, care a avut loc în Mexico City.

Primarul a dat vina pe poluare pentru deteriorarea monumentelor istorice din metropolă. Un studiu derulat în 2017 de Ministerul Culturii din Italia a relevat că 3600 de monumete din piatră și 60 de sculpturi din bronz se află în pericol din cauza gazelor de eșapament produse de vehicule. Bazilica Sfântul Petru de la Vatican se regăsește pe lista construcțiilor care au avut de suferit în ultimii ani, iar urmele poluării sunt deja vizibile, deși clădirea a fost renovată recentă. Pe lângă prelungirea longevității monumentelor, Roma caută să îmbunătățească și sănătatea localnicilor, afectați și ei de aerul greu al orașului sufocat de mașini.

La scurt timp după ce autoritățile germane au decis ca centrele metropolitane să interzică individual vehiculele cu propulsie diesel, a venit și rândul celor de la Roma să ia o decizie asemănătoare. În nord, la Milano, o lege asemănătoare va intra în vigoare începând cu 2030.

Este însă, o decizie care lovește puternic în industria auto din Italia. Aproximativ două treimi dintre cele 1,8 milioane de mașini noi comercializate anul trecut în Peninsulă au fost cu propulsie diesel.

Adaugati comentariu