Drumul spre libertate. Evadare la bordul unui BMW Isetta

BMW Isetta (2)

Zidul Berlinului. 1964. Nu trece nimeni fără a fi supus unui control. Actele, mașina, toate sunt verificate. Dar când mașina este un BMW Isetta, mai puțin probabil ca aceasta să trezească suspiciuni. Filmul “Mica evadare” spune povestea celor nouă persoane care și-au găsit libertatea după ce au trecut granița dintre RDG și RFG ascunși în micul automobil.

În 1964, nouă persoane au fugit către libertate cu un BMW Isetta. Pare imposibil să ascunzi un om într-un astfel de automobil, care măsoară doar 2,30 metri în lungime și 1,40 metri în lățime. Ei bine, nu și pentru Klaus-Günter Jacobi. Acesta a găsit o soluție pentru a-și salva prietenul, pe Manfred Koster, pe care familia îl aștepta de ani buni în vestul Berlinului.

BMW Isetta (3)

Mecanic auto, Jacobi a transformat bubble car-ul în spatele unui atelier din Berlin-Reinickendorf. A îndepărtat filtrul de aer, sistemul de încălzire și roata de rezervă. A înlocuit rezervorul de 13 litri cu o canistră de 2 litri. A creat astfel, spațiul în care să poată ascunde un om.

Mașinile mici sunt afaceri mari. Acestea sunt cele mai mici mașini din lume

Filmul “The Small Escape” (“Mica evadare”) arată drumul spre libertate și momentele de teamă, emoție și bucurie trăite de cei doi la graniță, atunci când grănicerii verifică moto coupe-ul cu lanterne și câini. Era 23 mai 1964, cu puțin înainte ca granița să fie închisă la miezul nopții.

BMW Isetta (4)

La producția care arată ca un blockbuster, au lucrat regizorul Alex Feil, cameramanul Khaled Mohtaseb și scenograful Erwin Prieb. Atmosfera acelor vremuri a fost recreată la Budapesta.

Astăzi, micuțul Isetta, cea mai mică mașină folosită vreodată pentru evadare, se află la etajul superior al Muzeului Zidului Berlinului de pe Friedrichstrasse din Berlin. Eroul din 1964, Klaus-Günter Jacobi, ajuns acum la 79 de ani,  însoţeşte vizitatorii prin muzeu în calitate de ghid turistic. Filmul care îi spune povestea va rula în cadrul expoziției permanente a muzeului de la Berlin. Acesta apare deja pe canalul de YouTube și pe rețelele de socializare BMW.

 

Adaugati comentariu